Uitblijven 2.4 kern treft Linux-distributies

Het uitblijven van Linux 2.4 stelt Linux-distributeurs voor een dilemma. Moeten zij hun opwaarderingen baseren op de 2.2 kern of de bèta 2.4 kern?

Linux 2.4, dat al enige tijd verwacht wordt, zal volgens bronnen pas ergens deze herfst gereed komen. Daarmee ligt het 'open source' besturingssysteem al ruim een jaar achter op schema. Twee weken terug werd testversie nummer 5 vrijgegeven. Verbeteringen in deze Linux-versie zullen onder meer een ingebouwde USB- en Firewire-ondersteuning zijn. Voor de zakelijke markt moeten met name het 64 GB geheugen, het 64 bit bestandssysteem en de verbeterdemultiprocessing/multithreading-ondersteuning tot de verbeelding spreken.
Linus Torvalds, Linux' 'geestelijke vader', zegt dat alle grote vraagstukken inmiddels opgelost zijn. "Er waren een paar struikelblokken, maar het ziet er nu weer goed uit", aldus Torvalds. "We hadden wat last met een aantal puur logistieke problemen. Desalniettemin moet niet verwacht worden dat ik 2.4 morgen al vrij zal geven."
De commerciële softwarehuizen hebben zo elk hun eigen manier van omgaan met de vertraging. Caldera Systems bijvoorbeeld heeft recentelijk een 'technology developer release preview'-versie van zijn Linux-product op de markt gebracht. Dat voorproefje bevat ondermeer de testversie van Linux 2.4, alsmede een bèta van Java 2 voor Linux. Middels de 'technology preview' hoopt Caldera Systems dat klanten de nieuwe technologieën alvast een beetje in de vingers zullen krijgen, en zo goed en zo kwaad als het gaat alvast in hun eigen applicaties inbouwen. "Dan kunnen ze ermee de boer op zodra de 2.4 kern gereed is", aldus Caldera.
Andere ontwikkelaars, waaronder Red Hat, pakken het terughoudender aan. Zij introduceren vooralsnog producten die gebaseerd zijn op de 2.2 kern.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-07T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.