Gnome niet enige optie voor grafisch Linux

Vele bedrijven hebben zich deze week achter Gnome, een grafische Linux-desktopversie, geschaard. Tegenhanger KDE is al een vrij populaire Linux-interface.

Doel van het gisteren aangekondigde Gnome-project is een Linux-desktop te ontwikkelen die zich kan meten met die van Windows, en productiviteitssoftware die de concurrentie aankan met Microsofts veelverkochte Office. De applicaties van Suns Staroffice-pakket en de browser van Mozilla zullen worden opgenomen in Gnome. De KDE gebruikersinterface heeft dergelijke applicaties al draaien. De twee populairste Linux distributies in Europa, Mandrake en Suse, gebruiken standaard KDE.
Haarvard Nord, directeur van Trolltech, het bedrijf dat software voor de KDE-gebruikersinterface van Linux beheert, zou graag zien dat de twee tot een geheel gesmeed werden, ook al heeft hij daar een hard hoofd in. Beide standaarden zijn gebaseerd op verschillende softwarebibliotheken om de interface vorm te geven. Gnome maakt gebruik van GTK, KDE van Qt, ondersteund door Trolltech. Miguel de Icaza, oprichter van het Gnome-project, betwijfelt of de twee standaarden te verenigen zijn.
Programmeurs van desktop-applicaties die met de twee verschillende interfaces te maken krijgen, zullen voor een van de twee moeten kiezen, ook al is het niet zo dat de twee interfaces even ver uit elkaar staan als Windows en het Mac OS. Programma's ontwikkeld met behulp van de KDE-interface kunnen wel degelijk draaien in een Gnome-programma.
Trolltech zet ondertussen ook in op de markt voor ingebed Linux. Het bedrijf heeft zijn QT/Embedded interface al weten te slijten aan Ericsson, die het gebruikt in één van zijn nieuwe mobiele telefoons. Ook heeft de Noorse onderneming de ingebedde interface bij collega Lineo weten te slijten. Lineo gaat de grafische gebruikersinterface van Trolltech gebruiken in het software-ontwikkelhulpmiddel Embedix V-kit. Deze tool moet programmeurs die werken binnen het Windows NT en - 2000 platform een virtuele Linux-omgeving bieden voor het bouwen van Linux applicaties voor Intel- en PowerPC-processoren. De interface van Trolltech zal daarmee in ingebedde toepassingen een stuk sterker staan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-17T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.