Onthullingen in Transmeta's beursgang-plan

Chipmaker Transmeta legt in zijn aanvraag voor een beursnotering een aantal plannen bloot. Eén daarvan is de fabricatie van een 1 GHz chip in 2001.

Transmeta diende vorige week donderdag zijn aanvraag in voor een beursgang, waarmee het 200 miljoen dollar hoopt op te halen. Het bedrijf blijkt hieraan een aantal ambitieuze plannen te hebben gekoppeld.
De organisatie onthulde ondermeer de ontwikkeling van drie nieuwe chips uit zijn Crusoe-serie, die ze volgend jaar wil gaan leveren. Het gaat hierbij allereerst om de TM3300 en de TM3400, die beide zijn gericht op Web-applicaties. Ze verschillen van hun voorgangers door meer cache en een verhoogde kloksnelheid. Daarnaast komt de chipfabrikant met de op de notebook-markt gerichte TM5800, die snelheden tot 1 GHz moet gaan bereiken en 1 Mb cache met zich meedraagt.
Uit de aanvraag van Transmeta blijkt verder dat er plannen zijn om uit het notebook-segment te breken en toepassingen te ontwikkelen voor andere markten. De organisatie ziet mogelijkheden om zijn architectuur in energiezuinige applicaties als opzetkastjes te gebruiken. Verder speelt Transmeta met de gedachte een nieuw type webserver te ontwikkelen - een toepassing waar de Crusoe-chips volgens het bedrijf uitermate geschikt voor zijn.
Een ander gedeelte van de aanvraag ziet er minder rooskleurig uit: de cijfertjes. In het geval van Transmeta zijn die namelijk knalrood. Het bedrijf noteerde de eerste helft van dit jaar een netto verlies van 43,4 miljoen dollar. Momenteel heeft de fabrikant een tekort van ongeveer 119,4 miljoen dollar. Transmeta waarschuwt in zijn verzoek dan ook dat het misschien wel nooit winstgevend zal zijn, een beursgang ten spijt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-22T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.