Analisten: 'Nieuwe Netware komt te laat'

Novell zet de eerder gedane belofte om Netware niet te laten vallen kracht bij. Het komt dit jaar nog met verbeteringen voor de huidige versie 5.1.

Midden van volgend jaar wil de softwareleverancier de zwaardere versie 6.0 uitbrengen. Analisten menen echter dat het bedrijf te laat is met die vernieuwing van zijn besturingssysteem.
Jim Tanner, directeur productmanagement voor Netware: "We gaan achter onze huidige gebruikers aan om hun ervan te overtuigen dat we meer te bieden hebben dan alleen kleine opwaarderingen; we hebben een compleet toekomstplan voor ze." Een groot deel van Novells klanten gebruikt nog versie 3.x. Zij moeten overstappen naar Netware 5 om de beloofde verbeteringen te krijgen.
De softwareleverancier kondigde vorige week een reeks opwaarderingen aan voor het huidige Netware 5.1. De eerste twee, een uitbreiding van de Internet-capaciteiten en een verbetering van het bestandssysteem, komen dit jaar uit. Een volledige opfrisser voor 5.1, die ook de tussentijdse verbeteringen omvat, komt pas in het derde kwartaal van volgend jaar uit.
Daarnaast verstrekte Novell details over de zesde versie van zijn netwerk-besturingssysteem. Die software, met de codenaam Six Pack, is bedoeld voor zware systemen, in datacenters. Om dat te bereiken, voorziet de leverancier Netware 6 van ondersteuning voor maximaal 32 processoren (symmetric multi-processor, smp) en mogelijkheden voor het functioneren in cluster van maximaal 32 aaneengekoppelde, samenwerkende servers.
In de eerste helft van 2001 onderwerpt Novell bèta-versies van Netware 6 aan niet-publieke tests. De afgeronde uitvoering moet in de eerste helft van 2001 op de markt komen. Daarmee doorkruist het de aangekondigde reeks opwaarderingen voor Netware 5.1.
Gebruikers van die huidige versie kunnen volgens Tanner middels die verbeteringen de functionaliteit en het prestatieniveau van Netware 6 bereiken. Qua licentiekosten zijn klanten echter beter af als ze overstappen naar de toekomstige versie, aldus de Netware-directeur. Novell onthult nog geen prijzen voor de 5.1-verbeteringen en versie 6.
Analisten en beleggers zijn echter nog niet overtuigd van de nieuwe strategie. Novell kampt al langer met het probleem van relatief ineffectieve marketing en een klein marktaandeel. Dit gebrek aan vertrouwen draagt bij aan de slechte financiële resultaten die de reeds lopende reorganisatie verder onder druk zetten. De beurswaarde van Novell bedroeg in maart nog tien miljard dollar, maar is sindsdien ingezakt tot ongeveer drie miljard dollar.
Software-analist Charles Philips van investeringsbank Morgan Stanley Dean Witter: "Netware 6 is ongeveer vier jaar te laat om nog echt betekenis te hebben. De markt zal het meer zien als een vervolg-opwaardering die bestaat uit wat extra functionaliteit en enkele lapmiddelen. Dit in tegenstelling tot een echt nieuw product dat impact heeft op concurrerende besturingssystemen."
Novell-topman Tanner veegt deze kritiek van tafel met de opmerking dat Netware nu al meer te bieden heeft dan concurrent Windows 2000. "Die software kan bij uitval overschakelen naar slechts één andere server in een cluster, terwijl Netware 6 wel eenendertig uitwijkmachines heeft." Daardoor is het robuuster als applicatieplatform en kan het verder meegroeien met toenemend gebruik, zo redeneer Tanner.
Eerder dit jaar erkende operationeel directeur Stewart Nelson wel dat de omzet te lijden heeft onder Win 2000. Leverancier Microsoft heeft het ook gemunt op Netware-gebruikers middels de vorige maand gelanceerde beheer- annex migratiesoftwareServices for Netware 5.0.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.