Alliantie Unix-grootheden steunt Linux

Een alliantie van Unix-fabrikanten willen van de nood een deugd maken door het populaire 'open source' besturingssysteem en concurrent Linux te steunen.

Zoals vnunet afgelopen week meldde, maakte een zware delegatie van IBM, Intel, Hewlett-Packard en NEC bekend dat de concerns de krachten bundelen in een samenwerkingsverband dat het Open Source Development Lab moet gaan sponsoren. Big Blue cum suis zullen miljoenen dollars ophoesten om het eerste onafhankelijke non-profit Linux-lab voor ontwikkelaars mogelijk te maken. Dit lab, dat zal opereren vanuit Portland, Oregon, heeft ten doel Linux geschikt(er) te maken voor de zakelijke markt - een markt waar Unix momenteel een vorstelijke vinger in de pap heeft.
De gedachtegang van de grote fabrikanten is de volgende: een betrouwbaarder, toegankelijker Linux moet in staat zijn te voldoen aan de hoge eisen die de zakelijke markt aan besturingssystemen stelt. Linux is geen bedreiging voor Unix, zo denkt men, maar een aanvulling die de Unix-markt stimuleert. Daarnaast vereist een populair Linux een scala aan onderliggende hardware - noodzakelijk om het besturingssysteem te draaien - die diezelfde grote firma's kunnen leveren. Daar is door de alliantie van fabrikanten goud geld te verdienen.
Eén naam schitterde tijdens de aankondiging van de alliantie door afwezigheid: Sun. De maker van Unix-variant Solaris maakt geen onderdeel uit van het samenwerkingsverband, en verklaart zelf niet eens gevraagd te zijn mee te doen, of zelfs deelgenoot gemaakt te zijn aan het op handen zijnde initiatief. Sun heeft echter de laatste tijd op eigen houtje al initiatieven ontwikkeld die Linux en Solaris dichter bij elkaar moeten brengen, en het 'open source' besturingssysteem van Linus Thorvalds een duwtje in de rug moeten geven.
Volgens IBM en HP is Sun 'altijd welkom' om de alliantie te versterken. Tegelijkertijd gooien diezelfde concurrenten echter met modder naar elkaar. "Als je het kan doen met Solaris, dan kun je het doen met Linux", aldus Steve Mills van IBM. "Er is in de toekomst geen enkele reden Suns Solaris aan te schaffen. De hele markt schuift richting Linux."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-04T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.