Papieren boek overleeft het e-book

De traditionele uitgever kan gerust zijn. Fervente lezers zijn ervan overtuigd dat het electronische boek nooit het papieren boek zal vervangen.

Volgens een onderzoek van Publishers Weekly, het vakblad voor de boekenbranche, weten veel lezers zelfs niet eens dat er zoiets als het e-book bestaat.
Een klein half jaar geleden had de wereldberoemde auteur Stephen King de primeur: als eerste verscheen de novelle 'Riding the bullet' van King op Internet en was het voor liefhebbers gratis te downloaden. Het liep (uiteraard) storm. Maar tegelijkertijd weerklonk de ergernis dat je dat boek eerst weer moest uitprinten om het te kunnen lezen op de plaats waar je wilt. Sinds kort zijn er - tegen betaling - meer boeken op te halen, die dan kunnen worden opgeslagen in een speciale handcomputer.
De echte boekenlezer loopt er echter nog steeds niet echt warm voor, zo blijkt uit de 'Consumer book buying study 2000'. Van de 1140 ondervraagde lezers bleken er welgeteld slechts vier van overtuigd dat het e-book het op den duur zal winnen van het papieren boek. Ten overvloede: alle ondervraagden hadden het afgelopen jaar online en/of in een gewone boekhandel een papieren boek gekocht.
Maar, zo tekent hoofdredacteur Nora Rawlinson van Publishers Weekly daarbij aan, we moeten natuurlijk niet vergeten dat deze technologie nog in zijn kinderschoenen staat. Dat blijkt uit het onderzoek: van degenen die van het bestaan van e-boeken wisten - 60 procent van de ondervraagden - verwacht 70 procent het komende halfjaar geen e-book te kopen.
Over het kopen van boeken via Internet waren de ondervraagden zeer tevreden. Het gemak en de service scoren hoog. Amazon was niet verrassend de boekhandel waar de meeste boeken werden gekocht. Nederland kent twee 'eigen' on-line boekhandels: bol.com van het Duitse Bertelsmann en het in België gevestigde Proxis. Veel Nederlandse lezers kopen echter ook boeken bij Amazon en hebben daar eveneens goede ervaringen mee.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.