Sun geeft 'net-balancing'-software weg

Een nieuwe Ultrasparc-processor en aanvullende software op Solaris zorgen ervoor dat in een netwerk werkstations taken van elkaar kunnen overnemen.

Sun Microsystems heeft woensdagochtend in New York een aantal producten gelanceerd die passen binnen het, wat Sun noemt, 'Net-effect'. De onderneming duidt hiermee op de gevolgen die Internet heeft op allerlei technologieën, van computers tot telefoontoestellen tot televisies. "Vandaag kondigen we de eerste van een lange reeks nieuwe producten aan die dat Net-effect optimaal benutten en onze klanten helpen zo veel mogelijk uit deze dynamische omgeving te halen", verkoopt ceo Ed Zander de spullen.
De Ultrasparc III-processor (beschikbaar in 750 en 900 MHz) is de hoeksteen van de nieuwe strategie. De processor bevat 29 miljoen transistoren, een on-chip geheugencontrole en 32 KB on-chip geheugen voor grote schaalbaarheid, databandbreedte en betrouwbaarheid en beschikbaarheid. De nieuwe chip is volledig binair uitwisselbaar met de gehele Sparc-familie, zodat reeds gedane investeringen zijn veiliggesteld. Door koper als geleidingmateriaal te gaan gebruiken, zijn in de toekomst Ultrasparcs met kloksnelheden van 1,5 of meer GHz mogelijk.
Een leuk nieuwtje waarmee Sun zijn oorspronkelijke slogan 'The network is the computer' kracht bijzet, is de Sun Grid Engine software. Werkstations zijn gemiddeld 60 tot 75 procent van hun tijd inactief. De nieuwe chip geeft aan het netwerk door wanneer hij niks te doen heeft, waarna de Grid Engine binnen het netwerk op zoek gaat naar nieuwe taken. Sun claimt dat deze 'net-balancing' werkt binnen netwerken van honderden tot duizenden computers. Die natuurlijk wel alle moeten zijn uitgerust met de nieuwe processor en moeten draaien onder Solaris. Tijdens een demonstratie van de software in een virtueel rekencentrum verwerkte Sun een proces dat normaal 6 uur duurt in ongeveer 6 minuten.
De software is gratis van Internet te halen. Bij een volgende release van Solaris maakt deze vorm van load balancing een integraal onderdeel uit van het besturingssysteem.
Gratis is eveneens Sun Remote Services Net Connect-software. Deze tool biedt snelle foutopsporing en een 'net-time'-rapportage van dataveranderingen, alarmmeldingen en beschikbaarheid.
Sun zou Sun niet zijn als het bedrijf de nieuwe processor niet had ingebouwd in een server. De nieuwe Sun Fire 280R biedt volgens Zander "enterprise-class mogelijkheden in een klein formaat, ideaal in omgevingen waar de ruimte beperkt is."
Eveneens nieuw is dat het instapmodel (600 MHz) van de Ultrasparc III alleen via een webveiling te koop is. Volgens Aad Dekkers van Sun Nederland geldt dat alleen voor de VS. "Op dit vlak is er nog geen eenduidige wetgeving in Europa, waardoor we dat hier nog niet kunnen gaan doen. Maar het is zeker de bedoeling ook via het Web in Europa te gaan veilen met bepaalde producten." De proefnemingen die Sun tot nu toe heeft gedaan, verlopen via elektronische veilinghuizen en niet via de eigen website. Overigens kunnen particulieren niet meedoen met de veiling; deze is alleen open gesteld van dechannel partners.
 
Teus Molenaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.