Onderzoek softwarepatent doorbreekt impasse

Tegenstanders zijn enthousiast over het besluit van de Europese Commissie opnieuw onderzoek te doen naar de gewenstheid van een softwarepatent.

De nieuwe peiling werd vorige week door de woordvoerder van commissaris Bolkestein aangekondigd.Bij Eurolinux, een coalitie van vieropen source verenigingen uit Duitsland, Frankrijk en Italië, reageert men verheugd op de toezegging. De Europese Commissie wil de invoering van een software-octrooi heroverwegen, Bolkesteins woordvoerder wees als reden hiervoor naar het groeiende belang van deopen sourcecomputerprogramma's.
Programmeur Hartmut Pilch, een van de woordvoerders voor Eurolinux: "Bolkestein doorbreekt hiermee de impasse." Pilch is door zijn werkgever, de Linux-distributeur Suse in München, vrijgeroosterd om de lobby te voeren tegen het software-patent. Bij de vorige consultatie waren volgens hem tientallen bedrijven betrokken die hun geld verdienen met het aanvragen van patenten. "Voor hen betekent iedere uitbreiding van de mogelijkheden gewoon meer inkomen."
Op dit onderzoek volgde de commissie in 1997 met een voorstel voor een patent op computerprogramma's. "Er zijn Duitse juridische onderzoeken, die iedere zin hieruit tegenspreken. Voor Bolkestein is het goed dat hij deze last van zijn voorgangers van zich af schudt. We rekenen op een frisse start met een objectieve geest." Pilch hoopt dat het Europees Patentbureau de stap van de Europese Commissie volgt. Het patentbureau weet door het soepel interpreteren sinds 1995 software-octrooien toe te staan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.