Sun weer aan kop in Unix middenklasse-markt

Volgens IT-marktonderzoeksbureau IDC heeft Sun afgelopen zomer voor het eerst sinds jaren meer middenklasse Unix-servers verkocht dan concurrent HP.

Daarmee zou Sun (weer) marktleider zijn op alle Unix-hardware-markten: de 'instap-markt' (servers tot honderdduizend dollar), de middenklasse-markt (tussen honderdduizend en een miljoen dollar) en dehigh-end-markt (servers duurder dan een miljoen dollar). Het internationale onderzoeksbureau baseert dat op cijfers van het tweede kwartaal. De cijfers van het derde kwartaal zijn nog niet overal beschikbaar.
Het is vooralsnog de vraag of het hier gaat om een 'toevallige' momentopname, of dat Sun Hewlett-Packard definitief voorbij is gestreefd. De middenklasse-markt is namelijk de competitiefste van de drie Unix-servermarkten. Ook al heeft Sun nu klaarblijkelijk het leiderschap heroverd, HP geldt er nog steeds als een grote, sterke partij. Bovendien moeten beide bedrijven vrezen voor een snel opkomend IBM. Analisten noemen deze markt dan ook een 'three horse race', die de eerstvolgende maanden zeker niet definitief door één van de drie partijen zal worden gewonnen.
Overigens beschouwt HP zichzelf nog steeds als de marktleider in het middensegment van de Unix-markt. Een objectieve vergelijking is moeilijk, want de marktpartijen zijn niet erg scheutig met het geven van gedetailleerde verkoopgegevens. Wél is duidelijk dat de stijging van Suns verkoop in de middenklasse-markt deels afkomstig is van de verkoop van servers die qua 'gewichtsklasse' eerder in het topsegment van de markt thuis zouden horen. 'Uitgeklede' versies van Suns 64-weg Starfire Enterprise 10000-server bijvoorbeeld vinden gretig aftrek in de middenmarkt. De klanten worden vaak overtuigd door de relatief eenvoudige opschaalbaarheid van deze servers.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-24T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.