Adaptec vervangt SCSI door goedkopere ATA

Het heeft even geduurd, maar Adaptec reageert op de claim van rivaal 3ware dat Raid-opslagsystemen met ATA-schijven goedkoper in het gebruik zijn.

3ware kwam in juni met een nieuwe architectuur die de goedkopere ATA-schijven (ook wel IDE genaamd) beschikbaar maakte voor Raid-opslagsystemen. Tot dan toe maakten deze opslagsystemen bijna altijd gebruik van Scsi-schijven, die weliswaar robuuster heten te zijn, maar ook aanzienlijk meer kosten. 3ware ontwikkelde een switch, die ervoor zorgde dat ATA-schijven in een Raid-array te benaderen zijn als Scsi-schijven. Het bedrijf wist hiermee opslagsystemen goedkoper uit te rusten.
De Amerikaanse fabrikant van opslagsystemen moest wel met een antwoord komen. Ook dit bedrijf biedt nu een Raid-opslagsysteem waarin de Scsi-schijven door ATA-schijven vervangen zijn - vooral om de prijs van het product naar beneden te halen. Philippe Leonard, Europees directeur marketing, onderschrijft dat 3ware's bewering dat Ata-schijven hetzelfde zijn als Scsi-schijven hout snijdt. Hij tekent hier wel bij aan dat Scsi-schijven kunnen bogen op een hogere fouttolerantie en daarmee betrouwbaarder zijn. "Als je goede prestaties en schaalbaarheid wilt, heb je Scsi nodig. Als je ook nog een afstand te overbruggen hebt, moet jeFiberchannelgebruiken. Wat dat betreft moet de markt opgevoed worden," aldus Leonard.
Toch moet ook hij onderkennen dat Scsi-producten marktaandeel verliezen, omdat vooral kleine en middelgrote bedrijven investeren in opslagproducten. Dit soort bedrijven kiezen massaal voor de goedkoopste oplossing.
Adaptec is kort geleden uitgekomen met een Raid-systeem, waarin de drie schijven gebruik maken van ATA. Het bedrijf gebruikt hiervoor niet de switch van 3ware, maar een soortgelijk eigen product dat het ATA-protocol omzet naar Scsi-formaat. Hierdoor zijn de schijven in het opslagsysteem beschikbaar als Scsi-schijven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-24T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.