Zona: Linux staat aan start van opmars

Linux staat aan de vooravond van een enorme hausse, meent onderzoeksbureau Zona Research. De groei ligt vooral bij web-applicaties en Internet-servers.

Linux is in opmars, zoveel staat vast. Zona Research deed onderzoek naar het verwachtingspatroon onder beslissers in de IT-markt. Het rapport, met de naam 'The New Religion: Linux and Open Source' - kwam eind vorige week uit.
De meest onstuimige Linux-expansie, aldus het rapport, zal het gevolg zijn van Linux initiatieven van kleine bedrijven en grote organisaties. Een derde van de aan kleinere bedrijven gelieerde ondervraagden verwacht binnen een jaar een toename van het aantal Linux gebruikers binnen hun bedrijf van 50 procent of meer. Bij grotere bedrijven denkt een op de vijf ondervraagden dat een dergelijke groei waarschijnlijk is. Een meerderheid van de uit top-ondernemingen stammende ondervraagden houdt het op een (nog altijd niet misselijke) groei van maximaal 25 procent.
De groei zal vooral gaan liggen op het gebied van Internet: Web applicaties en standaard Web connection servers. Momenteel wordt Linux, naast Internet-gerelateerde functies, ook veel gebruikt voor database server-toepassingen en e-commerce applicaties.
Toch is het rapport niet alleen positief over de toekomst van Linux. Kanttekeningen zijn er ook. Zo concludeert het rapport dat het feit dat verwacht mag worden dat Linux slechts een (aanzienlijk) deel van een organisatie zal infiltreren "suggereert dat dergelijke toepassingen waarschijnlijk moeite zullen hebben bestaande applicaties te vervangen." Zwak zal Linux vooral blijven op het vlak van desktop applicaties, aldus Zona Research. "We achten het niet reëel om te voorzien dat Linux buiten de Linux-ontwikkelingsgemeenschap een opmars zal maken als client desktop besturingssysteem."
Dat bedrijven Linux omarmen, heeft te maken met betrouwbaarheid, prijs, en de snelheid van toepassingen, aldus het rapport. Niet met een soort religieus - deels door Microsoft-haat gevoed - fanatisme.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-13T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.