Wisselende reacties op nieuwe domeinnamen

De zeven nieuwe top level domeinnamen (TLD's) die de Icann vorige week bekend maakte, zijn met gemengde gevoelens ontvangen. De winnaars zijn blij, de verliezers teleurgesteld.

Eén van die verliezers is de World Health Organization (WHO), die als sponsor optrad voor het .health-voorstel. De achterliggende gedachte was het opzetten van een kwaliteits-TLD voor gezondheidszorgsites. Alleen sites die voldoen aan hoge kwaliteits- en ethische standaards zouden zo'n domeinnaamextensie kunnen krijgen. De Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft het WHO-voorstel echter niet gehonoreerd. De VN-organisatie zegt erg benieuwd te zijn naar de redenen die de Icann daarvoor geeft en sluit verdere stappen niet uit.
Verder zijn er nogal wat critici die met spijt vaststellen dat de Icann klaarblijkelijk voor het 'grote geld' heeft gekozen. Achter de meeste 'winnaars' gaan volgens hen grotere bedrijven schuil, die de komende jaren vele miljoenen kunnen opstrijken met de registratie van nieuwe domeinnamen. Zo zit Register.com in twee winnende consortia (.info en .pro) en pikken verder 'monopolist van het eerste uur' NSI, Neustar, Melbourne IT en IBM de nodige miljoenen mee. Veel 'kleinere' initiatieven, zoals het pas opgezette Name.Space Inc van Paul Garrin, vallen buiten de boot.
Een woordvoerster van Register.com doet die kritiek echter als ongefundeerd van de hand. Volgens haar heeft de Icann "geweldig werk verricht door het aantal TLD's op een uitgebalanceerde manier uit te breiden". In het Afilias-consortium dat de .info-TLD in de wacht sleepte, zitten naast Register.com bovendien ook een aantal kleinere registreerders, die niet meer dan een handvol namen per dag zullen registreren, aldus de woordvoerster.
Weliswaar vormen de zeven nieuwe TLD's slechts een testcase voor de uitbreiding van het Internet en worden over een paar jaar de sluisdeuren door de Icann veel verder opengezet, maar de registreerders die vanaf volgend jaar met één of meer van de nieuwe extensies aan het werk mogen, hebben natuurlijk wél een leuke, lucratieve voorsprong.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-20T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.