EU-lidstaten stemmen tegen software-patenten

De plannen van de European Patent Office (EPO) om patenten aan te vragen op computersoftware, krijgen van de EU-lidstaten nauwelijks steun.

Vorige week stemden op een conferentie in Duitsland vrijwel alle lidstaten tegen een 'VS-achtig' patent op software. Alleen Oostenrijk was voor octrooien op software. Op dit moment kunnen computerprogramma's onder de Europese wet- en regelgeving nog niet worden gepatenteerd. Het is daarentegen wel mogelijk om een Europees patent te krijgen voor innovatieve producten die grotendeels door software worden aangestuurd. Via deze 'omweg' heeft de EPO inmiddels al dertigduizend softwarepatenten uitgeschreven, onder meer voorone-click aankopen via internet, een internet-veilingsysteem en een webgebaseerd database-publicatiesysteem.
In de ogen van sommige industriële sectoren staan software-patenten mogelijke innovatie in de weg. De gedachtegang is dat kleinere bedrijven in de problemen komen als veel van de software waarop zij hun producten baseren, wordt afgeschermd door allerlei octrooien. Het tegenstemmen door de EU-lidstaten zal in deze kringen als een belangrijke steun in de rug worden ervaren.
Aan de andere kant zijn er ook veel partijen, waaronder de EPO, die vinden dat patenten de innovatie juist stimuleren. Grote bedrijven zijn immers niet geneigd veel geld te steken in onderzoek naar en de ontwikkeling van dure programma's als vervolgens de hele wereld daar (bijna) gratis de vruchten van plukt.
De Europese Commissie is een consultatieproces begonnen dat duidelijk moet maken of software-patenten innovatie stimuleren of juist blokkeren. De Commissie hoopt een reactie te krijgen van betrokken bedrijven, gebruikers, wetenschappers, belangengroepen en andere geïnteresseerden. Tot 15 december kunnen zij hun visie in Brussel deponeren. Daarna zal de Europese Commissie een standpunt formuleren. Ondanks de stemming van vorige week, kan dat nog best uitvallen in het voordeel van de EPO.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-27T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.