Ook verkoop bedrijfs-PC in een dip

De wereldwijde PC-markt stevent - ondanks recent optimisme van onderzoeksbureaus als IDC en Gartner - toch af op een stevige dip.

Nadat diverse PC-leveranciers vorige week lieten weten dat hun financiële resultaten voor het vierde kwartaal tegenvallen, kwamen processorreus Intel en concurrent AMD ook met bijgestelde verwachtingen, evenals softwareleverancier Microsoft.
Aanvankelijk zou de verwachte dip in de PC-markt voortkomen uit tegenvallende verkoop in de consumentenmarkt. Computerproducenten als Gateway, Apple en Compaq hebben in de loop van deze maand de toon gezet met mededelingen over tegenvallende resultaten in het lopende kwartaal. Al gauw volgden andere hardwarebedrijven, waaronder laptopspecialist Toshiba en PC-processorproducenten Intel en AMD.
Onderzoeksbureau IDC liet begin december nog weten dat het de wereldwijde PC-markt wel degelijk gezond achtte. Die mededeling volgde op het nieuws dat de verkoop van PC's in de Verenigde Staten met 30 procent daalde, terwijl de maand december van oudsher een verkoopexplosie vertegenwoordigt.
Volgens IDC ging het hier met name om tegenslag in de consumentenmarkt en zou de totale PC-markt aantrekken dankzij de groeiende verkoop van draagbare computers. Het onderzoeksbureau heeft zijn groeiverwachting voor het vierde kwartaal (vergeleken met dezelfde periode vorig jaar) toch bijgesteld van 20,3 naar 19,6 procent.
Onderzoeksbureau PC Data voorziet ook moeilijke tijden. "De PC-verkoop was in november al 15 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar", aldus analist Stephen Baker. "De maand december ziet er niet bepaald beter uit."
Inmiddels heeft de PC-dip grotere vormen aangenomen. Analisten stellen dan ook hun prognoses naar beneden bij, te beginnen met hun adviezen voor de aandelenhandel. Dat heeft nagenoeg direct zijn weerslag op de beurskoersen.
Analisten menen dat de tegenvallende winst voor Microsoft voortkomt uit het feit dat bedrijven nog niet overstappen naar diens nieuwste software. Dit omvat applicatiepakket Office én besturingssysteem Windows 2000. Gartner-analist Chris LeTocq schat dat 46 procent van Microsofts omzet komt uit de applicatiehoek.
Meestal schaffen bedrijven nieuwe toepassingen en besturingssystemen aan wanneer zij de onderliggende hardware vervangen. Veel ondernemingen gebruiken nog Windows 2000-voorganger NT 4 of zelfs de op DOS gestoelde consumentenbesturingssystemen Windows 95 en 98. De nieuwste uitvoering daarvan, Windows Millennium Editie (ME), is voor bedrijfsgebruik minder functioneel gemaakt.
Microsoft wil die lijn doortrekken en heeft deze week besloten de 9x-software te verwijderen uit zijn volume-kortingsprogramma voor bedrijven. Vanaf 1 maart valt ME weg en vanaf 30 juni Windows 95 en 98. Analisten menen dat deze maatregel dient om het gebruik van Windows 2000 aan te moedigen of zelfs op te dringen. Bedrijven kunnen Windows 9x nog wel verkrijgen, maar voor relatief meer geld. Microsofts bedrijfsbesturingssysteem blijft echter aanmerkelijk duurder dan de consumentenversies van Windows.
De leverancier zelf zegt zijn kortingsprogramma te herzien juist vanwege een toegenomen vraag naar Windows 2000. Analisten vinden deze redenatie opmerkelijk, zeker gezien het feit dat het herziene bedrijfsprogramma geen wijzigingen bevat voor de positie en prijs van dat zwaardere besturingssysteem.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.