Novell breidt zijn Netware en NDS uit

Novell levert zijn directory-diensten (NDS) nu ook voor Windows 2000 en Linux. Met deze software, NDS e-Directory, kunnen gebruikers applicaties, machines en gebruiksprofielen in heterogene netwerken beheren. Daarnaast voorziet het bedrijf zijn eigen besturingssysteem Netware van verbeterde mogelijkheden voor clustering.

Dit maakte Novell bekend op zijn gebruikersconferentie Brainshare in Salt Lake City (Utah). Al twee jaar heeft Novell Linux-plannen, maar het worstelt met het 'open' aspect ervan. Het geeft nu een deel van zijn broncode vrij, onder de voorwaarden van een eigen semi-open licentie.
Er zijn diverse directory-technologieën, veelal gebaseerd op verschillende - al dan niet open - standaarden. Novell heeft een voorsprong op directory-gebied, maar Microsoft maakt een inhaalslag. Die firma levert bij Win 2000 Active Directory, dat nog alleen functioneert voor het Windows-platform. Novell neemt de dreiging serieus, en werkt hard aan zijn hulpmiddel DirXML om directory's van andere bedrijven te combineren en te migreren. DirXML moet dit jaar uitkomen en draait op Netware, Win NT en Suns Solaris. Daarna volgen uitvoeringen voor Linux en Compaqs Unix-variant Tru64. Probleem is dat DirXML aan de late kant is. De deze week gelanceerde bèta-versie was eind 1999 gepland. De finale versie is vermoedelijk eind 2000 af.
Microsoft werkt hard aan de integratie van zijn directory-technologie met de metadirectory-hulpmiddelen van Zoomit. De resulterende software moet meerdere directory's beheren en zelfs combineren vanuit Microsofts eigen programmatuur, net zoals Novell van plan is met DirXML.
Novell heeft ook Netware een oppepper gegeven. Dat netwerkbesturingssysteem krijgt middels Cluster Services 1.01 mogelijkheden voor het combineren van meerdere fysieke machines in één virtueel systeem. Deze software, ontwikkeld met Compaq, vergroot de schaalbaarheid van Netware-systemen en verbetert daarmee ook de beschikbaarheid van die machines. De standaarduitvoering van Netware 5.1 kan nu twee tot maximaal tweeëndertig servers verenigen in één cluster. Hiermee hoopt Novell de dreiging van Unix-systemen en Win NT af te wenden.
Analisten zeggen dat schaalbaarheid alleen niet genoeg is; de daarop draaiende applicaties moeten er ook geschikt voor zijn. Volgens Novell maken momenteel tien soorten applicaties al gebruik van zijn clustering-technologie, waaronder het eigen Groupwise en Oracle's 8i-databank.
Novell moet meer steun van softwareleveranciers krijgen voor Netware's clustering-capaciteiten, anders dreigt het in de verdrukking te komen tussen NT en Unix, zo meent IDC. Uit IDC-onderzoek blijkt dat 20 procent van de Netware-gebruikers in het kader van serverconsolidatie overweegt het te laten vallen. Onder Unix-gebruikers ligt dat aantal op 8 procent. Novell hanteert juist IDC-onderzoek om aan te tonen dat het marktaandeel van Netware groeit, van 50 procent in 1998 naar 55 procent in 1999. Deze cijfers betreffen de Europese markt.
IDC-analist Pim Bilderbeek denkt wel dat Netware toekomst heeft. "Schaalbare directory's, gecombineerd met een platform voor webapplicaties op robuuste serverbesturingssystemen zijn cruciaal voor bedrijfskritische e-handelstoepassingen. Die elementen zijn allemaal verenigd in Netware 5.1", aldus Bilderbeek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.