Wetenschapper moet ondernemer worden

Pionieren staat vandaag de dag gelijk aan ondernemen. Dat bleek uit de afsluitende forumdiscussie van 'Delfts Rekentuig. Symposium over Nederlandse computerpioniers' dat 17 januari plaatsvond in het jubilerende (25 jaar) Techniek Museum Delft.

De drie debaters waren Nico de Voogd (voorzitter van het college van bestuur TU Delft), Henk Sol (programmaleider interdisciplinair onderzoek TU Delft) en Lucas Wildervanck (manager Twinning Centre). Dat Wildervanck in startende ondernemers pioniers ziet, is logisch. Wie echter het debat volgde, zou de indruk kunnen krijgen dat de heren Sol en De Voogd bij het Twinning-netwerk betrokken waren. Ook de Technische Universiteit Delft ontkomt kennelijk niet aan de tijdgeest. Beiden zagen het als een taak dat de TU Delft onder studenten het ondernemerschap predikt. "Pionieren", zei De Voogd, "is een nieuw product met passie op de markt brengen." Sol constateerde wel dat nieuw ontwikkelde toepassingen vaak te laat op de markt verschijnen, vanwege de sneltreinvaart van Internet-ontwikkelingen. De Voogd verklaarde na afloop van het debat nog dat "de TU Delft ruimte biedt voor wetenschappelijke computerexperimenten. Maar er worden na een paar jaar wel resultaten verwacht waar de maatschappij wat aan heeft."
Eerder op de dag gaven diverse, springlevende computerpioniers uit de naoorlogse jaren acte de présence. Nostalgische verhalen over het bouwen en gebruiken van grote rekenautomaten vulden de zaal. R.J. Lunbeck, die bij het Shell Laboratorium werkte, herinnerde zich het geluid dat de Ferranti Mark I* voortbracht ("beeeeuuh, beeeeuuh") bij het matrix-werk. IBM'er Wim van Zon raakte wéér enthousiast over de IBM 650 (huurprijs: 175 duizend gulden per jaar): de machine dieBig Blue voor het eerstcomputer noemde ("met 36 duizend geheugenposities op de trommel en 1500 omwentelingen per minuut, sneller dan de motor van een Lockheed Constellation"). Jaap Zonneveld en Frans Kruseman vertelden over de nachten waarop bij het Mathematisch Centrum werd gesleuteld aan de X1. De fenomenen 'veldbed' en 'snacks' bestonden dus al voordat de Microserfs er bekend mee werden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.