Failliete Quercus maakt een doorstart

Softwarebouwer Quercus Corporation uit Woerden is failliet. Participatiemaatschappij ING IT fund, dat acht miljoen gulden investeerde in het bedrijf, heeft zich teruggetrokken als geldschieter.

Quercus liquideerde eind 1999 zijn verkooporganisatie en hevelde zijn R&D-tak over naar Pro-Link Management Support te Voorburg. Het opereert nu onder de handelsnaam Quercus Research.
Het faillissement van Quercus Corporation wijt directeur Paul Snijders aan het feit dat het product twee jaar geleden nog niet klaar was voor de massamarkt. Daarnaast is er nu een nieuw bedrijfsmodel. "Vorig jaar hebben we onze software herschreven op basis van objectoriëntatie. We verkopen de software nu niet meer zelf, maar maken gebruik van partnerbedrijven."
In maart 1998 maakte Quercus met veel tamtam zijn plannen wereldkundig. Een kapitaalinjectie van het ING IT fund zou de internationalisatie financieren en Snijders voorzag destijds een beursgang voor 1999. Hij claimde toen al een vestiging in Duitsland en de Belastingdienst als klant te hebben. Een en ander bleek genuanceerder te liggen; het ging om een reseller van Quercus in Duitsland en een proefproject bij de fiscus.
Gerd von Bruch van Innodata, de Duitse distributiepartner: "Wij hebben nog wel contact, maar doen momenteel geen zaken meer met ze. Quercus heeft ons een nieuw contract aangeboden, maar met de condities die erin staan, kunnen we niet akkoord gaan. We zijn nog aan het onderhandelen."
Reclamebureau Normad & Blend uit Schiphol-Rijk zegt door het faillissement voor meer dan een ton het schip in te zijn gegaan. Vooral de handelwijze van Quercus vond directielid Edwin Entrop dubieus. "Ze deden moeilijk over bepaalde rekeningen. Ze rekten betalingen of betwistten ze zelfs. Op een gegeven moment zijn we een betalingsregeling overeengekomen waar vervolgens weer een ander directielid op terugkwam."
De technologie van Quercus vindt zijn oorsprong op de Technische Universiteit Delft. Het bedrijf 4C, waarin naast Snijders ook Ronald Tetteroo betrokken was, ontwikkelde op basis van academische onderzoek een softwareproduct voor het ontsluiten van informatie uit databases met behulp van natuurlijke taal, in plaats van complexequery's. Omdat 4C koos voor de Macintosh als platform kende het geen succes. Een faillissement volgde. Dat ging gepaard met rechtszaken. Via een veiling kreeg Snijders de rechten over de technologie. Hij startte Quercus. Tetteroo wikkelde het faillissement af en begon in 1994 het bedrijf Infodjini, later omgedoopt in Inforay. Beide bedrijven bouwden voort op hun eigen basis en ontwikkelden vergelijkbare software, dit keer voor het in populariteit toenemende Windows-platform.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-03T00:00:00.000Z Redactie Computable