Tryllian lanceert 'mobiele agent' Gossip

De Nederlandse ontwikkelaar van Internet-technologie Tryllian brengt de eerste volledige versie van de 'mobile agent' applicatie Gossip op de markt. Een Internet-agent is een soort robot die met gerichte zoekopdrachten het net afstruint.

Tryllian komt voort uit het Twinning Center, dat IT-starters helpt met kantoorruimte en financiële ondersteuning. De Tryllian-onderzoekers hebben twee jaar gewerkt aan de mobiele agent Gossip. Sinds begin deze maand is de gratis versie op te halen ophttp://www.tryllian.nl. De essentie van mobiele agents is dat ze steeds intelligenter hun informatie kunnen verzamelen. Volgens een woordvoerster heeft Tryllian de eerste 'intelligente' agent gebouwd.
Het principe van Gossip is gebaseerd op het ruilen van informatie via robots die onderling data uitwisselen. Een Gossip-gebruiker geeft zijn interessegebieden op. De agent zoekt vervolgens op Internet naar die gebieden. Als de gebruiker de Gossip-agent voorziet van bepaalde informatie, zoals websites, tekst of foto's, ruilt de agent deze informatie met andere agents. De trefwoorden van de gebruikers zijn opgeslagen in 'marktplaatsen'. Daar maakt de agent zijn eerste inventarisatie. Vervolgens raadpleegt hij zijn interne database en zoekmachines. Gewapend met deze kennis gaat hij het net op, waar hij contact zoekt met robots die dezelfde onderwerpen zoeken. Gossip is volledig geschreven in Java en geschikt voor Windows, Linux of Solaris. De agents zijn onder andere geschikt voor toepassingen op het gebied van kennismanagement en netwerk-bewaking.
Vorig jaar opende Tryllian een vestiging in San Jose (CA). Inmiddels telt het ruim dertig medewerkers. Sinds de eerste release is Gossip meer dan zevenduizend keer gedownload. Volgens oprichtster Christine Karman moeten er minstens een miljoen gebruikers zijn wil Gossip commercieel een succes worden. Sinds de introductie in december vorig jaar in de VS is Gossip daar aan een flinke opmars bezig. Volgens een woordvoerder onderhandelt het bedrijf met diverse dotcom-bedrijven die de techniek willen gebruiken voor hun eigen producten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.