Nederland nuchter over Windows 2000

De impact van het nieuwe Windows 2000 blijft in Nederland beperkt tot enkele bedrijven die openlijk kiezen voor dit besturingssysteem. Microsoft heeft ABN Amro en KPN aan de haak geslagen. Andere grote firma's wachten af.

De Nederlandse lanceerpartners willen een strategische voorsprong krijgen. ABN Amro zet zijn kantoor-PC's over, en wil het nieuwe Microsoft-platform op termijn ook inzetten voor dienstverlening aan klanten. Woordvoerder Theo van Dijk merkt op dat het nog te vroeg is om te spreken van e-handel op basis van Win 2000. "Dat is nog in ontwikkeling." KPN wil wel meteen Internet-diensten aanbieden met Win 2000. De aangekondigdehosting van applicaties moet komende maand starten.
De andere telco's in Nederland doen het rustiger aan. Libertel heeft enkele weken terug een proefpakket gekregen en werkt aan eenpilot. Dat evaluatieproject kost naar schatting zeker een half jaar. Pas daarna besluit de telco of hij wat met Win 2000 gaat doen.
Veel ondernemingen zijn net klaar met de overstap naar voorganger Windows NT 4 en willen niet direct weer migreren. Fortis bijvoorbeeld heeft kantoor-werkplekken net uitgerust met NT, en is niet van plan snel Win 2000 in te voeren. Ook de Rabobank is er nog niet mee bezig. Woordvoerder Hans van Zon: "Wij kijken naar de marktontwikkelingen, maar laten ons er niet door leiden. Het gaat ons om de functionele behoefte. De continuïteit en stabiliteit van onze bedrijfsprocessen staan daarbij voorop." De Postbank heeft dezelfde mening.
Harco Enting, manager Microsoft netwerkoplossingen, erkent dat Win 2000 zich nog moet bewijzen. Hij verwacht dat bedrijven het voorlopig naast hun huidige systemen zullen gebruiken. Vervanging van oudere Win-versies zal op langere termijn plaatsvinden. Volgens hem is er wel al veel interesse voor het aanbieden van applicaties op Win 2000. "We zijn nu bezig met zeven proefprojecten bij verschillende grote ondernemingen." Die (anonieme) bedrijven vallen in drie categorieën: telecom- en Internet-aanbieders, systeemintegratoren, en ondernemingen die het mkb bedienen, zoals accountants en branche-organisaties. Microsoft praat dan ook met organisaties als Ernst & Young en Kpmg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-17T00:00:00.000Z Redactie Computable