'IT terughoudend in aanname allochtonen'

De Nederlandse IT-branche is terughoudend in het aannemen van allochtone werknemers. De bedrijven zijn over het algemeen nog onbekend met de mogelijkheden om buitenlandse automatiseerders aan te nemen.

Dit zegt Amir Hajari, initiatiefnemer van het projectIT4all, dat hoog opgeleide allochtonen omschoolt voor een carrière in de IT-branche. "Het duurt nog wel even voordat deze ondernemingen in groten getale allochtonen aannemen."
Het project, waarin wervingsbureau Interim Technology Recruitment samenwerkt met Arbeidsvoorziening Overijssel en de gemeente Zwolle, heeft vorig jaar tien allochtonen omgeschoold en begeleid naar een baan in de IT-branche. Dit jaar willen de initiatiefnemers nog eens vijftig mensen opleiden. "Wij kunnen veel meer mensen omscholen. De belangstelling is erg groot. Maar dat gaat ten koste van de kwaliteit."
De deelnemers aan het omscholingstraject hebben allemaal in het land van herkomst een academische titel behaald. Een deel beschikt over een vluchtelingenstatus, maar het merendeel bestaat uit immigranten. Na een selectie starten ze met een scholing van zes weken. Vervolgens gaan zij voor één jaar aan de slag bij een opdrachtgever. Hierna treden zij bij dit bedrijf in dienst.
Het project sluit aan op de doelstellingen van de taakgroep 'Werken aan ICT'. Deze commissie, onder leiding van Ton Risseeuw, kwam vorig jaar met een aantal aanbevelingen ter bestrijding van de krapte op de arbeidsmarkt. Eén van deze adviezen richtte zich op de omscholing van vluchtelingen. Ondanks verscheidene pogingen is Hajari er nog niet in geslaagd contact te krijgen met de uitvoerders van deze adviezen. "Ach ja, mijn naam is ook nog niet zo bekend. Maar ik beschik wel over de nodige expertise", luidt zijn verklaring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.