Weinig steun voor bedrijfsbrede IT-cao

Goede opleidingsmogelijkheden, uitzicht op carrière binnen het bedrijf en de mogelijkheid om in deeltijd te werken. Bedrijven met deze arbeidsvoorwaarden kunnen op de meeste sympathie van automatiseerders rekenen. Dit blijkt uit een onderzoek van FNV Bondgenoten en Computable naar de arbeidsvoorwaarden in de IT-branche.

IT'ers vinden opleidingsmogelijkheden het belangrijkst. Door cursussen kunnen ze de snelle technologische ontwikkelingen volgen, zodat ze aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt. Dat bijscholing ook kan leiden tot carrière-stappen binnen de onderneming zelf, blijkt uit het feit dat 81 procent van de ondervraagden goede loopbaanmogelijkheden bij de werkgever op prijs stelt. Een hoog salaris speelt bij minder automatiseerders een rol. Dit duidt er vooral op dat de IT-salarissen al goed zijn.
IT'ers zijn gevoelig voor mogelijkheden tot deeltijdwerk en een vrouwvriendelijke uitstraling. Bestuurder Ans van Uffelen van FNV Bondgenoten noemt deze uitkomst 'erg belangrijk voor vrouwen'. Zij hoopt dat de wensen van de beroepsgroep ertoe zullen leiden dat de drempels voor vrouwen in de IT verdwijnen. "Maar er zijn natuurlijk nog meer obstakels voor vrouwen, zoals de cultuur en het technische imago." Vooral bij kleine bedrijven blijken weinig vrouwen te werken. Wel vindt 58 procent van de respondenten meer vrouwen in de IT wenselijk tot zeer wenselijk. Ongeveer 4 procent vindt dit zeer onwenselijk.
In totaal werkt 80 procent van de IT'ers onder het regiem van een arbeidsvoorwaardenregeling. Bijna de helft valt onder een regeling die alleen voor het bedrijf geldt. Een collectieve overeenkomst heeft 23 procent. IT'ers voelen weinig voor een overkoepelende cao voor de hele sector. Slechts 16 procent wil dat. Zo'n 38 procent vindt dat arbeidsvoorwaardenregelingen op bedrijfsniveau moeten worden geregeld.
Van Uffelen noemt het opvallend dat één IT-cao zo weinig steun krijgt. Het is voor de vakbond geen reden om daar niet meer naar te streven. "Het geringe enthousiasme is volgens mij meer te wijten aan de onbekendheid van de automatiseerders met een algemene cao. Bovendien doen de moeizame onderhandelingen omtrent de algemeenverbindendverklaring van de cao voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ick) ook geen goed."
De meeste ondervraagden vinden dat de ondernemingsraden en de vakbonden samen over arbeidsvoorwaarden moeten onderhandelen met de werkgevers. FNV kondigt aan actief te zoeken naar samenwerking met de OR'en in de sector.
FNV Bondgenoten verwerkt de onderzoeksresultaten in het eigen arbeidsvoorwaardenbeleid, en stelt ze ter beschikking van de ondernemingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Redactie Computable