Devote biedt steun aan dotcom-bedrijven

Het Bunnikse automatiseringsbedrijf Devote gaat kennis, technologie en geld steken in dotcom-bedrijven. Via de start van een eigen participatiemaatschappij onder de naam eCentive, hoopt het bedrijf vijf tot zes starters succesvol op weg te kunnen helpen.

In ruil voor de steun krijgt Devote een deel van de aandelen van de betreffende bedrijven in handen.
Het is niet duidelijk hoeveel geld Devote's participatiemaatschappij eCentive in kas heeft om de dotcom-initiatieven financiële ruggensteun te bieden. Volgens directeur marketing Dennis Steen zal dit per project verschillen. "Het is afhankelijk van de complexiteit van de starters, van de hoeveelheid technische- en marketing-power die van ons wordt gevraagd. Heb je bijvoorbeeld te maken met een dotcom-bedrijf dat allerlei ingewikkelde verzekeringspakketten wil aanbieden, dan heb je zeker enkele tientallen miljoenen guldens nodig. Maar er zullen ongetwijfeld ook eenvoudiger projecten tussen zitten, waarvoor minder diep in de buidel getast hoeft te worden."
Devote onderkent dat bij startende dotcom-ondernemingen een gebrek bestaat aan kennis van de techniek om Internet-plannen tot een goed einde te brengen. Bovendien is men volgens het automatiseringsbedrijf vaak slecht op de hoogte van de technologische mogelijkheden die Internet te bieden heeft. Tot slot ontbreekt het kapitaal. Devote hanteert bij zijn initiatieven tot steun niet het eeuwige geduld, want volgens Steen wordt bij de projecten 'een heel strakke tijdsplanning' gehanteerd. "Na twee tot drie jaar moet het bedrijf naar de beurs kunnen of zelfstandig kunnen doorgaan."
Bij de criteria die Devote hanteert voor de uitverkiezing van een dotcom-initiatief, weegt de rol van de initiatiefnemer zwaar. "Het moet een dijk van een ondernemer zijn", aldus Steen, die erop wijst dat daarnaast gekeken wordt naar de kwaliteit van het bedrijfsplan, en de vraag of het idee goed en het project haalbaar is. Agressiviteit is een karaktertrek die door Steen zeer op prijs wordt gesteld, "want daaraan ontbreekt het nog wel eens bij de huidige Internet-starters."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-04T00:00:00.000Z Redactie Computable