Baan laat groeimarkten links liggen

De strategie van softwareleverancier Baan om terug te gaan naar uitsluitend erp-systemen, roept veel vragen op. Bestaande klanten zullen blij zijn, omdat het garandeert dat ze voorlopig op steun kunnen rekenen, maar nieuwe klanten trekt het waarschijnlijk niet.

Baan laat groeimarkten als scm (supply chain management) en crm (klantbeheer) liggen, en dat is onbegrijpelijk.
Baan-topman Everaert staat voor een vrijwel ondoenlijke taak. Het grote probleem is niet dat de software slecht is, maar dat het beleid zwalkt. Dat de kwaliteit van de software buiten kijf staat, bleek deze maand toen Baan een patent kreeg op een techniek voor Internet- en netwerkcommunicatie die het mogelijk maakt sneller e-handelstoepassingen te ontwikkelen. Inmiddels heeft Baan deze oplossing opgenomen in zijn aanbod voor e-commercie.
De grote problemen begonnen in 1997. Door een onduidelijke boekhouding en schimmige constructies met charitatieve instellingen verloren Amerikaanse beleggers het vertrouwen. De koers belandde in een vrije val, waardoor de waarde van de onderneming sinds 1997 kelderde van elf- naar één miljard dollar. Het wantrouwen van de financiële wereld speelt Baan nog altijd parten. Ondanks reorganisaties, minder personeel en een betere kostenstructuur blijft het aandeel dalen. Begin dit jaar stond het ruim veertien euro, en deze week minder dan zes.
De afgelopen jaren heeft Baan geprobeerd middels overnames nieuwe markten te veroveren. De aankoop van onder andere Aurum (crm-software) en Coda (financiële software) liepen op teleurstellingen uit. De voortdurende verliezen dwongen Baan echter weer tot verkoop over te gaan. Het vermogen is daardoor enigszins aangesterkt. De verkoop van Coda leverde dertig miljoen dollar op. Meta (software voor personeelsbeheer) bracht ook dertig miljoen op. Bovendien was er de vroegtijdige conversie van converteerbare obligaties (veertig miljoen). Dit kan worden aangevuld met de optie bij het Amerikaanse Fletcher (veertig miljoen) en die bij het Amerikaanse Bear Stearns (150 miljoen).
Financiële analisten vinden het verontrustend dat een substantieel bedrag op de balans staat van geactiveerde software en immateriële activa, waarondergoodwill. Eens zullen deze geactiveerde kosten van het groepsvermogen worden afgeboekt. Eind 1999 maakten deze kosten nog steeds 20 procent (125 miljoen dollar) van het balanstotaal uit. Bij concurrenten Peoplesoft, JD Edwards en SAP lag deze post ruim onder de 5 procent van het balanstotaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable