Twinning breidt uit naar het buitenland

Twinning gaat met zijn concept de grens over. De holding wil Nederlandse starters begeleiden bij hun internationale uitbreidingen. Dit zegt directeur Michiel Westermann in een interview met Computable. Hij wil met Twinning zowel in de rest van Europa als in de verenigde Staten voet aan de grond krijgen.

Nederlandse starters ondervinden vaak problemen bij internationalisering. Dit komt door gebrek aan ondersteuning en advies. De mede-oprichter van Pink Elephant wil daarom de Twinning-activiteiten uitbreiden naar het buitenland. IT-starters kunnen dan rekenen op startkapitaal, huisvesting, advies en contacten.
Westermann weet nog niet hoe de internationalisatie van Twinning vorm krijgt. Hij heeft drie modellen voor ogen. Zijn organisatie kan allianties sluiten met Twinning-achtige initiatieven in het buitenland. Enkele Europese landen kennen vergelijkbare concepten. Verder zijn publiek/private samenwerkingen mogelijk in de landen die Twinning wil veroveren. Tot slot kan de holding zelf voor starters een netwerk van interessante personen en bedrijven in het buitenland aanleggen.
Twinning heeft al een vestiging in de VS, midden in Silicon Valley. "Een fysieke aanwezigheid in het buitenland is echter niet altijd nodig. Het gaat vooral om de contacten", zegt Westermann. "In Duitsland hebben bedrijven bijvoorbeeld één miljoen gulden nodig om te starten. Dat moeten beginnende entrepreneurs natuurlijk wel weten. Daar zijn dan weer goede contacten voor nodig. Verder gaan we in het buitenland op zoek naar innovatieve gebruikers."
De directeur verwacht dat in het kader van de internationalisatie ook buitenlandse starters naar Nederland zullen komen. "De interesse uit het buitenland voor Nederland en het Twinning-concept is groot." In Nederland gaat de uitbreiding van Twinning ondertussen gestaag voort; in juni start het in Delft en Rotterdam. Inmiddels biedt het werk aan zevenhonderd mensen.
Het startersklimaat in Nederland is de laatste jaren verbeterd. "De bedrijven zien starters eindelijk als een echte investeringsmarkt." Maar het kan allemaal nog beter. Volgens de directeur is de kwaliteit van de plannen die starters inleveren vaak ondermaats. "Gelukkig kiezen nu ook ervaren Nederlandse managers voor een carrière bij starters. Dat was een jaar geleden niet denkbaar. Er is duidelijk sprake van een omslag in het klimaat. Ondernemen mag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-18T00:00:00.000Z Redactie Computable