Tekort aan automatiseerders neemt weer t

Het aantal IT-vacatures is in het laatste kwartaal van 1999 weer toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op dit moment staan er achtduizend vacatures open, dat is duizend meer dan een kwartaal eerder. De krapte op de IT-arbeidsmarkt is veel groter dan in andere sectoren.

De metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven eens te meer aan dat de nood op de arbeidsmarkt voor automatiseerders onveranderd hoog is. Eerdere cijfers wekten de indruk dat de krapte iets afnam, maar dit beeld is inmiddels weer bijgesteld.
Het einde van deze ontwikkeling is nog niet in zicht. Branche-organisatie Fenit heeft berekend dat er momenteel een tekort van twaalfduizend automatiseerders bestaat en dat dit aantal de komende jaren toeneemt. In Europa loopt het tekort op tot 1,7 miljoen arbeidskrachten in 2003.
Europa staat niet alleen in deze problematiek. In Amerika zijn de tekorten aan automatiseerders nog groter. Uit het onderzoek'Bridging the Gap', uitgevoerd doorThe Information Technology Association of America, blijkt dat er dit jaar 1,6 miljoen banen voor automatiseerders ontstaan. Voor meer dan 50 procent - in totaal 840.000 - van deze vacatures zijn geen geschoolde mensen te vinden. In totaal groeit de beroepsgroep in Amerika uit tot tien miljoen mensen. In Nederland zijn ruim tweehonderdduizend professionals werkzaam in de IT.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-19T00:00:00.000Z Redactie Computable