Project voor eenheid in registratie vastgoed

De vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het overlegorgaan voor vastgoedinformatie Ravi zijn gestart met een project dat eenheid moet smeden in begrippen bij registraties van vastgoedobjecten. Een dertig jaar lang gekoesterde wens gaat daarmee in vervulling.

Dit project 'Gebouwen in woord en beeld' moet een pad effenen voor een authentieke gebouwenregistratie en is onderdeel van het programma Stroomlijning basisgegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Naarmate de elektronische gegevensuitwisseling een hogere vlucht neemt, groeit de behoefte aan zo'n bron voor gegevens over gebouwen, waarvan de kwaliteit met zekere garanties is omgeven en waarvan allerlei organisaties gebruik maken. Organisaties als gemeenten, Belastingdienst en Waarderingskamer leggen soms dezelfde gegevens vast, zij het op uiteenlopende wijze. De Ravi heeft eens geschat dat jaarlijks een half miljard gulden omgaat in taxatie en registratie van gebouwen. "Dat zou 200 miljoen minder kunnen", aldus projectleider Udo Pijpker.
In eerste aanleg moet het project eind dit jaar inzicht opleveren in de haalbaarheid van een authentieke registratie, die in zijn ultieme vorm een GBA (gemeentelijke basis-administratie) voor gebouweninformatie is. Het gaat vooral om definitie en identificatie van gebouwen en vervolgens om het bepalen van de veldlengte waarmee de gegevens in databases vastgelegd worden. Ook foto's moeten kunnen worden opgeslagen. Apart aandacht is er voor de geometrische gegevens, waarmee gebouwen in digitale kaarten getoond kunnen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.