WOL achtervolgt ABN Amro en Goldman Sachs

Volgens de Financial Times hebben ABN Amro en Goldman Sachs een opdracht misgelopen van de Portugese regering. De banken laten weten dat ze niet worden betrokken bij een nieuwe aandelenemissie voor de privatisering van de Portugese elektriciteitsmaatschappij Electridade de Portugal. Bij twee eerdere emissies waren de banken wel betrokken.

Hoewel ABN Amro dat ontkent, denken de meeste waarnemers dat de stap van de Portugese regering direct voortkomt uit de wijze waarop ABN Amro en Goldman Sachs Internet-aanbieder World Online in maart naar de beurs brachten. In de begeleidende prospectus stond slechts in verhullende bewoordingen dat oprichtster Nina Brink tweederde van haar aandelen drie maanden voor de beursgang had verkocht. Dat ze daarvoor iets meer dan zes dollar had gekregen, stond nergens in de prospectus. Het aandeel kwam voor 43 euro op de beurs.
Sindsdien heeft het aandeel een enorme koersval doorgemaakt en noteert het al een paar weken amper eenderde van die introductiekoers. Gefrustreerde beleggers stellen dat Brink en de banken daaraan medeschuldig zijn. Ze willen via de rechter in elk geval een deel van hun verlies terug hebben. Of en in hoeverre dat lukt is voorlopig nog de vraag. Een officiële aanklacht tegen Brink en/of de banken is er in elk geval nog niet.
Tijdens een persconferentie eind vorige maand hield de vertrekkende topman Kalff van ABN Amro de beleggers in tamelijk harde bewoordingen voor dat wie zijn billen brandt, maar op de blaren moet zitten. Zijn bank treft in elk geval geen enkele blaam, vond hij. "Wij zouden in een volgend geval op precies dezelfde manier handelen", zei hij. Goldman Sachs, dat niet bij de persconferentie aanwezig was, liet een paar dagen later inNRC-Handelsblad weten dat de harde toon die Kalff aansloeg de reden voor die afwezigheid was.
Goldman Sachs kreeg overigens al korte tijd na de mislukte beursintroductie een tegenslag te verwerken. Een woordvoerder van het Japanse ministerie van Financiën liet toen weten dat Goldman Sachs niet voor (lucratieve) emissies in aanmerking zou komen voordat het bedrijf opheldering had gegeven over zijn rol bij de beursgang van World Online. Later werd die uitspraak overigens ingetrokken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-10T00:00:00.000Z Redactie Computable