Chaos verwacht bij beursgang World Online

De aandelen World Online zijn ongeveer 21 keer overtekend. Vooral institutionele beleggers tonen een zeer grote interesse in het fonds, dat vandaag voor de eerste keer genoteerd wordt op de Amsterdamse effectenbeurs. Marktkenners verwachten een chaos als het aandeel kort na de middag in notering komt, de grootste beursgang in Nederland ooit.

De introductieprijs is definitief vastgesteld op 43 euro, het maximum in de bandbreedte die World Online eerder had aangegeven. Daarmee haalt het bedrijf 7,3 miljard gulden binnen. De familie Wessels ontvangt daarvan voor het belang van zijn investeringsfirma Reggeborgh 1,3 miljard gulden. De Nederlandse Spoorwegen kunnen 427 miljoen gulden tegemoet zien, en houden dan nog aandelen ter waarde van een miljard gulden over. World Online-oprichtster Nina Brink houdt haar belang tussen de 6 en 10 procent voorlopig ook. Op een koers van 43 euro wordt World Online bijna 27 miljard gulden waard. Het leeuwendeel van de opbrengsten van de beursgang blijven binnen World Online.
De beursgekte rond het Internet-fonds kreeg gisteren een leerzaam precedent in Frankrijk. Liberty Surf, aanbieder van gratis Internet, kreeg daar zijn eerste beursnotering. Geprijsd op 41 euro opende het aandeel op 62 euro, om te sluiten op 53,15 euro. Dat was 29,6 procent meer dan 41 euro waarvoor het naar de beurs was gebracht. In de zogenaamde grijze handel voor de beursgang had het aandeel een maximale waarde bereikt van 170 euro. World Online deed in dat grijze circuit eerder 135 euro, maar kost nu naar verluidt nog 85 euro. Liberty Surf is de grootste aanbieder van gratis Internet in Frankrijk. Het bedrijf bracht eenvijfde van zijn aandelen naar de beurs; grondleggers Kingfisher Group (Britse retailer) en Europaweb (Frans investeerder) verkleinden daartoe hun belang tot 40 procent ieder. De introductie was zes keer overschreven door de institutionele beleggers. De beursgang leverde het bedrijf 350 miljoen dollar op.
De Amsterdamse beurs heeft maatregelen genomen om de beursgang van World Online zo soepel mogelijk te laten plaatsvinden. Als inderdaad het verwachte aantal orders loskomt, legt het beursbestuur de handel in de andere aandelen stil, zodat het handelssysteem de stortvloed kan verwerken. Dat roept vragen op; handel in reusachtige multinationals stopt dat voor de relatieve dwerg World Online.
Bij hoge uitzondering mogen banken en commissionairs bovendien koop- en verkooporders van een gelijke prijs tegen elkaar wegstrepen, waardoor een deel van de handel buiten de beurs om direct valt af te handelen. Ook mogen deze partijen verschillende orders met eenzelfde prijs bundelen. ABN Amro en Rabobank hebben extra telefoonlijnen ingehuurd voor hun callcenters.
De beursgang van World Online komt in een week waarin de aandelen in de zogenaamde 'nieuwe economie' het wereldwijd moeilijk hebben. Beleggers verkopen de afgelopen dagen massaal deze aandelen, ten gunste van belangen in klassiekers, in Nederland bijvoorbeeld Aegon, Fortis en Unilever.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Redactie Computable