DNB minder negatief over nieuwe economie

Het gaat te hard, aldus president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) in het gistermiddag gepubliceerde jaarverslag. Als Nederland niet uitkijkt, belandt het in een loon- en prijsspiraal die uiteindelijk funest is voor de concurrentiepositie.

Zeker nu het kabinet op 1 januari bijna zes miljard gulden aan lastenverlichting geeft in het nieuwe belastingstelsel, zouden de bonden in de cao's met 1,5 procent extra genoegen moeten nemen. Het CNV noemt het pleidooi van Wellink in een reactie overigens 'ver van de werkelijkheid'.
Wellink maakt in het jaarverslag de balans op. De huidige periode van hoogconjunctuur is de langste van de afgelopen vijftig jaar. Verantwoordelijk daarvoor zijn onder meer de in tien jaar verdubbelde huizenprijzen, de enorm gestegen aandelenkoersen en de historisch lage werkloosheid. Die geven de Nederlanders het gevoel dat het niet op kan en daar gedragen ze zich volgens hem ook naar. Dat betekent niet alleen een impuls voor de economie, maar ook dat mensen zich dieper en dieper in de schulden steken. Dat kan een dubbele klap geven wanneer de conjunctuur omslaat.
Wellink verwijt ook nu weer het kabinet dat het de economie alleen maar verder verhit. Hij vindt dat het de miljardenmeevallers moet gebruiken om de ongeveer 530 miljard gulden grote staatsschuld versneld af te lossen, zodat het op die manier tevens wat reserves opbouwt voor de vergrijzing, die over tien jaar merkbaar wordt. De discussie in Den Haag gaat op dit moment vooral over waaraan allemaal meer geld moet worden uitgegeven nu het toch goed gaat.
Opmerkelijk is in het jaarverslag de 'bekering' van Wellink tot de 'nieuwe economie'. Tot een paar maanden geleden lieten hij en andere topmensen van de bank steeds weten niet te geloven in de wondere wereld van de nieuwe economie. Wellink neigt er steeds meer naar om de IT een belangrijke rol toe te dichten in de economie. In het jaarverslag wijt hij bijvoorbeeld het grote verschil in groei tussen de VS en de Europese Unie (7,3 procent tegen 2,3 procent) aan het feit dat de informatie- en communicatietechnologie in de VS veel vastere voet aan de grond heeft.
In Europa is een inhaalslag op dat gebied nodig, constateert hij vervolgens, net als de Europese regeringsleiders op hun 'dotcomtop' in Lissabon. Maar Wellink twijfelt er niet aan 'dat de ict-trein ook in Europa arriveert'.
Het gaat overigens al beter met de Europese economie, constateert de bankpresident. Dit jaar groeit de Europese economie naar verwachting met ongeveer 3,5 procent. Voor Nederland voorspelt DNB een stijging van 4 procent. In Europa komen er op dit moment al evenveel banen bij als in de VS, constateert Wellink tevreden. Dat is ook terug te zien in de werkloosheidscijfers, die in vrijwel alle Europese landen teruglopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-17T00:00:00.000Z Redactie Computable