Software stemt productie af op de vraag

Softwareleverancier Business Objects introduceert diverse toepassingen waarmee bedrijven hun productie beter kunnen afstemmen op de wisselende vraag. Zo komt het met een programma dat direct inzicht geeft in het rendement van elektronische handel.

De toepassingen, die in het derde kwartaal op de markt komen, werden ontwikkeld met de Nederlandse partners Noad en UCC Solutions. Dit waren de belangrijkste aankondigingen op de deze week in Zeist gehouden gebruikersbijeenkomst van Business Objects.
Martin Air startte in 1998 met het gebruik van de software van Business Objects. Het bedrijf was op zoek naar een hulpmiddel om managementinformatie te genereren. De luchtvaartmaatschappij heeft alle relevante gegevens opgeslagen in een datapakhuis dat gebaseerd is op DB2. Met de software van Business Objects maakt men bijvoorbeeld analyses per bestemming en per operator. Ook blijkt uit historische gegevens wat de invloed van een slechte zomer is op het vakantiegedrag.
Bos licht de praktijk toe: "Een touroperator claimt bijvoorbeeld een half jaar van tevoren honderd vliegtuigstoelen bij ons voor een aantal vluchten. Het gaat erom dat zo'n reservering ook daadwerkelijk wordt omgezet." De software van Business Objects gebruikt Bos om na te gaan of de operator zijn reserveringen regelmatig omzet in definitieve boekingen.
"Wij gebruiken die gegevens inmiddels als onderhandelingswapen, want dankzij de historische gegevens weten we nu of een operator zijn beloften in de praktijk nakomt."
Hoewel Bos tevreden is over de gebruikte software, heeft hij nog wel een duidelijke wens. "Ik weet dat Business Objects met een oplossing komt waarbij de database via Internet toegankelijk wordt. Omdat wij veel werken met buitenlandse kantoren willen wij dat graag gebruiken voor een intranettoepassing."
Bij nutsbedrijf Energie Delfland loopt sinds twee maanden een proef waarbij gebruikers via Internet kunnen kijken hoe hoog hun energieverbruik is. Ook kan de burger informatie opvragen over zijn nota's.
Energie Delfland gebruikt de proef om ervaring op te doen met gebruikers die direct inzicht willen hebben in hun energiegebruik. Grootgebruikers kunnen dat al, maar de particulier nog niet. In 2003 gaat de energiemarkt open en heeft iedereen de keus van welke leverancier hij zijn energie betrekt. Een woordvoerder van Energie Delfland stelt dat de proef goed verloopt. "Wij zijn overvallen door het succes. In de eerste week trok de site 45 duizend hits. Dat was veel meer dan we hadden verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable