Grote bedrijven scoren hoog bij IT-starters

CMG, ABN Amro, Philips, KPN en IBM zijn de vijf populairste bedrijven voor toekomstige automatiseerders, zo blijkt uit onderzoek door Interview NSS.

Intermediair. De onderzoeker inventariseerde dit jaar de keuzes van laatstejaars-studenten, afgestudeerden met twee jaar werkervaring en hoger opgeleiden met twee tot zes jaar werkervaring. Deze starters vormen voor het bedrijfsleven de interessantste doelgroep.
Volgens de onderzoekers groeit door de krapte op de arbeidsmarkt het belang van het imago van een bedrijf bij de toekomstige werknemers. "Om sollicitanten aan zich te binden, moeten bedrijven en organisaties zich steeds beter onderscheiden." De respondenten is gevraagd hoe goed men de bedrijven kende en welke argumenten belangrijk waren voor de keuze. Van de dertien criteria die hen zijn voorgelegd, scoorden stimulerend management, een open informele cultuur en goede doorgroeimogelijkheden alledrie een acht.
Gevraagd naar secundaire arbeidsvoorwaarden die een toekomstig werkgever aantrekkelijk maken, antwoordde 57 procent de mogelijkheid om in deeltijd te werken. Nog aantrekkelijker, stelde 61 procent, zijn een winstdelingsregeling of aandelenopties, dan wel een tegemoetkoming in de studiekosten.
De starters verwachten bij hun eerste werkgever rond de 51 duizend gulden bruto per jaar te verdienen. Na zes jaar moet het jaarinkomen zijn toegenomen tot zo'n 89 duizend gulden. Beide cijfers zijn iets hoger dan vorig jaar: toen was het startsalaris 48.800 gulden, en werd het inkomen na zes jaar ingeschat op 85.500 gulden.
Erna van Bruggen, adjunct directeur arbeidsmarkt, communicatie en recruitment bij CMG, is tevreden over het resultaat. "Het geeft voldoening om tussen de andere bekende bedrijven te staan." Het softwarebedrijf ziet de opsteker meer als een erkenning voor de gedane inspanning. "Waar dat zinnig is, zullen we ernaar verwijzen. Maar niet in iedere derde zin."
Philips is niet ontevreden over de derde plaats, maar zal proberen het komende jaar op te klimmen naar de tweede positie. Woordvoerder Gert van Doorn: "In vergelijking met softwarebedrijf CMG zijn we blijkbaar interessant voor de technische IT'ers. En we hebben ook aantrekkelijk werk."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.