IT-productie naar buitenland geen bedreiging

Het verplaatsen van softwareproductie naar lage-lonenlanden, vormt geen bedreiging voor werkgelegenheid in de Nederlandse IT-industrie.

Dit zegt Paul Tjia, consultant bij GPI Consultancy in Rotterdam. Het tekort aan IT'ers wordt lange na niet tenietgedaan door het verplaatsen van werk naar het buitenland.
Afgelopen zaterdag sprak Tjia op een FNV-congres: "Arbeidsmarkt zonder grenzen. Droom of nachtmerrie?" Twee decennia geleden was het exporteren van werk een heet hangijzer. Bedrijven zoals KLM kregen het aan de stok met vakbonden en regering als ze een deel van hun werk overhevelden naar een lage-lonenland. Nu is dat anders: "De IT-branche verplaatst werk waar hier niemand voor te vinden is. Daarmee verlies je geen werkgelegenheid."
Steeds meer bedrijven gaan ertoe over een deel van de productie over te hevelen, zegt Tjia, die hier in december een studiedag over organiseert. Schaarste aan Nederlandse ontwikkelaars en lagere loon- en productiekosten zijn de twee belangrijkste drijfveren vooroffshore development.Zo'n tweehonderdvijftig Nederlandse IT-bedrijven hebben er ervaringen mee en Tjia ziet de belangstelling snel stijgen. Niet alleen de grote bedrijven tonen interesse; steeds kleinere IT-bedrijfjes proberen hun productie te exporteren.
Meijer Energie & Milieumanagement BV wijkt helemaal uit naar Nepal voor het bouwen van hun Internettoepassing: het beheren van het energie-verbruik van bedrijfspanden.
Computers van Meijer bellen 's nachts in op zo'n duizend datarecorders die van gas- en elektriciteitsmeters het verbruik en de bijbehorende tijdstippen verzamelt. Wijkt het verbruik af, dan stuurt het automatische een e-mail naar de klant. Tot de klanten van het bedrijf behoren ABN Amro en C&A die via het systeem behoorlijke financiële besparingen realiseerden.
Het bedrijf wil de toepassing geschikt maken voor nog meer gebouwen, vijfduizend of meer. Het ontwikkelbedrijfje waar Meijer in Nederland mee werkt, kan de vraag naar Java- en Perl-deskundigen nauwelijks voldoen. Daarom zoeken Meijer en dit ontwikkelbedrijfje nu tot in Nepal naar alternatieven. "Mij maakt het eigenlijk niet uit waar het geschreven wordt", vertelt directeur Piet Meijer. "Als het maar goed en snel geschiedt."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.