Bibliotheek moet rol vinden in Internet-era

Bibliotheekbezoek neemt af nu steeds meer informatie op het Internet te vinden is. Een mogelijkheid is beide fenomenen te koppelen.

Deze week praten ICT'ers uit verschillende bibliotheken in Amsterdam over de veranderende rol van bilbiotheken in dit Internet-tijdperk.
Wat niet op Internet staat, bestaat niet. Dit zijn bijna letterlijk de woorden van de Amsterdamse hoogleraar informatiewetenschappen J.S. Mackenzie Owen. Bezorgd ziet hij hoe voor de nieuwe generatie het netwerk de primaire bron is van informatie. Alleen specialisten vinden nog de weg in traditionele bronnen van informatie, zoals de bibliotheek. Hij is adviseur voor het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), en dit voorjaar verscheen van zijn hand 'De Rol van de bibliotheek op het beheersen van de informatievloed'.
De jongste generatie verkent met gemak de complexe netwerkwereld en is zeer vaardig in het gebruik van hulpmiddelen zoals zoekmachines. Steeds minder weten ze een boek te vinden in de bibliotheek, of gegevens op te zoeken in een encyclopedie, zo constateert de hoogleraar.
De schrijvers van "Open poort tot Kennis", ook van dit voorjaar, zien dat bibliotheken de verandering van de samenleving niet bijbenen. "De revolutie op het gebied van ICT raakt de bibliotheken in de kern van haar bestaan."
Volgens deze adviseurs betekent de komst van Internet dat gebruikers niet meer de deur uit gaan. Ze zien virtuele bibliotheken ontstaan, naast de fysieke. "De uitdaging is tussen die twee aansluiting te vinden."
Dat er wat verandert voor de elfduizend vestigingen van de 550 Nederlandse bibliotheken is duidelijk. "Ze gaan op de schop", zegt Chris van der Heijden. De stuwende kracht achter het portaal bibliotheek.nl is deze week in New Metropolis in Amsterdam één van de inleiders voor de discussie over het ICT-beleid voor de openbare bibliotheken.
Van der Heijden is niet bevreesd dat de bibliotheek het aflegt in het digitale tijdperk. Wel zal de rol van het instituut veranderen. Hij wil van de bibliotheken de grootste en beste zoekmachine maken, superieur aan die van Ilse of Google "want, uitgezocht door de bibliotheek".
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.