Software-afdeling Shell zelfstandig verder

De software-afdeling van oliemaatschappij Shell gaat zelfstandig verder. Nu valt de divisie nog onder de dienstentak Shell Services International.

Zodra het lukt voldoende mensen te vinden voor verkoop en marketing, én voldoende partners, gaan de software-ontwikkelaars van Shell onder de naam Kalido hun datawarehouse-oplossing verkopen. Nederland zal naar verwachting een belangrijke markt worden.
Nu al vormen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, de dubbele thuisbasis van de Shell Groep, de belangrijkste markt voor de externe verkoop van Shells datawarehouse. Andrew Davis, senior presales consultant bij Shell Services International is de laatste maanden regelmatig in Nederland geweest op zoek naar partners en personeel. Hij heeft al contracten gesloten met CMG, Origin en Van Dijk Consultants. Ook voor de directe verkoopafdeling zoekt hij hier mensen. "Het vinden van personeel is het grootste probleem". Als die hindernis is opgelost verwacht hij officieel de verzelfstandiging van Kalido aan te kondigen.
Op dit moment werken bij Shell 50 ontwikkelaars aan Kalido. Na de komende verzelfstandiging blijft Shell aandeelhouder, en voorlopig de grootste klant. Van de honderd installaties van Kalido die momenteel draaien, zijn er pas twaalf externe projecten, waarvan 4 in Nederland. Davis: "Het afgelopen jaar hebben we ons interne product aan een beperkt aantal grote bedrijven verkocht. We denken dat het nu wel klaar is om aan de gehele markt aan te bieden."
Niet alleen Shell zal een financiële bijdrage leveren. Kalido is in gesprek met externe verschaffers van risicokapitaal. Davis: "Je kunt nooit genoeg geld uitgeven aan verkoop en marketing". Bovendien denkt het bedrijf al aan een beursgang op termijn, al kan dat vanwege het huidige ICT-onvriendelijke beursklimaat nog wel een aantal jaren duren. Voorlopig staat de Shell Groep garant voor het welslagen van de verzelfstandiging, al heeft Kalido er bewust voor gekozen de band met het oude moederbedrijf niet te nadrukkelijk naar voren te brengen.
 
De datawarehouse-software die Shell Services International nu zelfstandig op de markt wil brengen is de zesde versie van het product. Oorspronkelijk is Kalido ontwikkeld voor de afdeling smeermiddelen, een onderdeel van Shell dat met een jaarlijkse omzet van twaalf miljard dollar al een multinational op zich is. Het product was vooral bedoeld om orde te scheppen in de stroom van duizenden verschillende smeermidddelen die Shell levert, aan bijvoorbeeld garages, ziekenhuizen en voedingsmidddelenproducenten.
Al snel kwam de ontwikkeling in een stroomversnelling toen de retailtak van Shell interesse toonde. Kalido werd een volwassen datawarehouse, waar de stroom informatie over radicaal verschillende producten als benzine, blikjes frisdrank en sandwiches in verwerkt kon worden. Shell is bijvoorbeeld via zijn benzinestations de grootste Europese verkoper van Coca Cola en Magnum-ijs.
Door deze retailfase in de ontwikkeling van Kalido wil Davis zich in eerste instantie richten op verkoop aan retailketens. "Datawarehousing is nogal algemeen, je kunt het aan ieder bedrijf verkopen. Maar je zult je in het begin toch op een bepaald segment moeten richten." Davis ziet niet de gevestigde partijen als SAS en Cognos als zijn belangrijkste concurrenten, maar consultants die maatoplossingen verkopen aan multinationals. "We werken juist samen met Cognos, en zijn in gesprek met SAS. Zij leveren vooral een eenvoudige tool om data te verplaatsen, dat beseffen ze zelf ook."
Verschijnselen als erp, crm, scm en e-business leiden in eerste instantie tot grote hoeveelheden summier geordende data, verspreid over vele diverse systemen. Het geordend opslaan en vooral samenhangend terugvinden van die bedrijfsgegevens wordt steeds belangrijker. Deze groeiende markt is het terrein van de datawarehouse-software, ook wel business information genoemd. Deze software vormt een schil over de operationele software om data systematisch terug te vinden. Bedrijven als Cognos, Microstrategy, NCR en SAS leveren dergelijke oplossingen, en ook erp- en databaseleveranciers als SAP, Oracle en IBM bieden hier producten aan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.