UPC scoort goed op herstellende beurs

De renteverlaging in de VS heeft gisteren voor een hausse gezorgd op de Europese beurzen. Ook het Damrak profiteerde daarvan.

De hosannastemming joeg vooral de beurskoersen van de technologie- en telecomfondsen in Amsterdam fors omhoog bij bovengemiddelde omzetten. Het veelgeplaagde UPC won maar liefst 30 procent. De defensieve voedingsfondsen, de afgelopen dagen nog de hemel in geprezen, werden net zo gemakkelijk weer bij het huisvuil gezet.
De Amerikaanse renteverlaging, bedoeld om de afkoelende Amerikaanse economie een impuls te geven, zorgde vooral voor een jacht op de technologie- en telecomaandelen, die op woensdag nog flinke klappen kregen. UPC was met 30 procent koerswinst een absolute winnaar, maar ook Philips (22,9 procent) en KPN (15,2 procent) profiteerden van de hernieuwde belangstelling. Zo gemakkelijk als beleggers weer in de tmt-fondsen stappen, zo eenvoudig worden de defensieve aandelen donderdag weer in de hoek geschoven. Numico Unilever en Aegon, vaste vluchthavens in sombere tijden, leverden flink in.
Vandaag worden de de belangrijke banengroeicijfers in de VS gepubliceerd. Volgens analisten wilde de Amerikaanse centrale bank Fed deze mogelijk zwakke cijfers voor zijn met de agressieve rentestap. Ook zetten fondsmanagers tegenover persbureau Bloomberg vraagtekens bij het razendsnelle herstel van de koersen. "De onrust over de bedrijfsresultaten bestaat nog steeds", aldus één van hen.
Overigens bleef de beurs opnieuw niet verschoond van een winstwaarschuwing. Softwarebedrijf Nedgraphics gaf aan dat het de verkoop van een aantal e-commerce-activiteiten in Duitsland niet rond kon krijgen, waardoor de nettowinst ineenschrompelt tot een tiende van het resultaat in 1999. Het Nmax-aandeel moest deze waarschuwing bekopen met een koersverlies van bijna zes procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-05T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.