Contacten De Hond en Van der Vegt

Maurice de Hond onderhoudt wel degelijk contacten met de omstreden financiële adviseur Jules van der Vegt.

Tot nog toe heeft de geschorste Newconomy-topman dit nog ontkend. Maar De Hond blijkt Van der Vegt een pamflet te hebben toegespeeld, waarin president-commissaris Pieter van Hoogstraten wordt beschuldigd van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek.
Van der Vegt behoort tot een select groepje van vertrouwelingen waarmee De Hond zijn zaken doorneemt. Deze Van der Vegt was vorige week vrijdag dichtbij een overeenkomst met Pieter van Hoogstraten over een kapitaalinjectie aan Newconomy. Uiteindelijk zou hun overleg schipbreuk lijden, toen Van Hoogstraten van nepotisme werd beschuldigd. Om zijn betoog kracht bij te zetten overhandigde Van der Vegt een envelop, waarin een briefje zat met aantijgingen van De Hond aan Van Hoogstratens adres.
Van Hoogstraten wil nooit meer iets met Van der Vegt te maken hebben. Deze zakenman staat deze maand in het blad Quote geportretteerd onder de kop'Fuck de fiscus'. De man zegt in een vraaggesprek zich volledig aan de fiscus te onttrekken en nooit boetes te betalen voor door rood licht rijden. Ook aan telefoonrekeningen heeft hij lak. Hij beweert dat criminelen bij hem kind aan huis zijn. "Dat zijn de Sem Kleppers, Hakkelaars en Charles Zwolsmannen van deze wereld. Ze kennen me allemaal." Van der Vegt zegt dit soort mensen best te willen helpen. Hij is niet bang voor liquidaties en andere bedreigingen aan zijn adres. "Ze proberen maar."
Deze man kwam vorige week vrijdag in beeld als mogelijke redder van Newconomy. Aandeelhouders nemen het De Hond kwalijk dat deze een dergelijk figuur in vertrouwen neemt. De Hond had zich direct van dit soort types moeten distantiëren. Inmiddels is de geschorste Newconomy-topman zich bewust van deze kritiek. Hij kiest nu voor de tegenaanval door Van Hoogstraten zwart te maken. Aanleiding is de affaire Yooz. Bij dit opleidingenbedrijf, een 48 procent deelneming van Newconomy, gaat het slecht. De deelneming is inmiddels tot nihil afgewaardeerd. De tweekoppige directie vloog er deze week uit na een verschil van mening over de te volgen strategie. Maar er is meer aan de hand. Een onderzoek wordt ingesteld naar de financiële handelswijze van oprichter Tjibbe Veenstra. Zijn declaratiegedrag wordt onder de loep genomen. Bovendien wordt gekeken of investeringen van Yooz geen privé-karakter hadden in plaats van het bedrijfsbelang te dienen. Een ander onderzoek richt zich op de orderadministratie van Yooz. De indruk bestaat dat Newconomy op het verkeerde been is gezet om een verdere financiering los te krijgen. Dezelfde Veenstra was eerder betrokken bij een faillissement in Eindhoven. Over zijn rol bij het bedrijf MRI bereikten De Hond negatieve geluiden. Toen commissaris Pieter van Hoogstraten omstreeks december 1999 De Hond probeerde te interesseren voor een deelneming in een nieuw bedrijf van Veenstra (Yooz), sprak De Hond zijn twijfels uit. Daarop confronteerde Van Hoogstraten met de positieve uitslag van een accountantsonderzoek naar de handel en wandel van Veenstra. Nu ruim een jaar later wil De Hond zich wel voor zijn kop slaan dat hij met Veenstra in zee is gegaan. Hij beschuldigt Van Hoogstraten van vriendjespolitiek. Van Hoogstraten en Veenstra kennen elkaar al jaren. Ze zouden ook privé-contacten hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-09T00:00:00.000Z Redactie VNUnet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.