KPN belooft obligaties terug te kopen

KPN is bereid om voor twee miljard euro aan obligatieleningen terug te kopen als het bedrijf financieel nog verder zakt en de junk bondstatus krijgt.

Dit heeft KPN Telecom beloofd aan vermogensbeheerders, zo heeft het bedrijf gisteren bevestigd.
Volgens de onderneming gaat het hier overigens om een 'hypothetische kwestie', want KPN Telecom is er volgens een woordvoerder vast van overtuigd dat het zover niet komt.
Eenjunk bond is een lening met een hoge rente en een hoog risico. Ze werd in de jaren tachtig berucht als middel voor de zogehetenleveraged buy outs, riskante vijandige overnames. Beleggers konden er schatrijk mee worden, maar er ook al hun geld mee verliezen. In de laatste twaalf maanden is KPN flink teruggezet door kredietbeoordelaars. Moody's zette het telecombedrijf in deze periode zeven treden lager tot 'BAA2', slechts twee treden boven de status vanjunk bond. Standard & Poors geeft KPN een 'BBB+' waardering, nog drie stappen verwijderd van dejunk bondstatus. Bij een eventuele fusie of andere organisatorische herstructurering is de kans groot dat KPN wel teruggezet wordt naar de status vanjunk bond. In feite zeggen de kredietbeoordelaars dan tegen de beleggers dat ze er maar niet meer op moeten rekenen dat ze hun geld ooit nog terugkrijgen. Met de belofte aan de vermogensbeheerders wil KPN voorkomen dat deze gaan proberen zo snel mogelijk van de obligatieleningen af te komen, wat een openlijke motie van wantrouwen jegens het bedrijf zou zijn en de koers waarschijnlijk nog verder onder druk zou zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-04T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.