Fed verlaagt rente, maar met hoeveel?

Er bestaat vrijwel geen twijfel over dat de Fed - het stelsel van centrale banken in de VS - vandaag besluit de rente voor de vijfde keer dit jaar te verlagen.

De vraag is alleen: met hoeveel procent-punt. De meeste analisten zetten in op gebruikelijke half procent-punt, waardoor de rente op 4 procent zou belanden, een laagterecord sinds 1994. Maar er zijn ookwatchers die overtuigd geloven in een extraatje. Reden? De meest recente werkgelegenheidscijfers waren dramatisch en de beleggers beschouwen een half-procent-punt nu al als een gebruikelijk douceurtje dat geen echte zoden aan de dijk zal zetten om de Amerikaanse economie weer uit het dal te trekken.
Andere analisten waarschuwen daarentegen juist voor het inflatiespook. Op het moment dat de Fed de rente nu verlaagt, zal het effect daarvan pas voelbaar zijn tegen het einde van het jaar of het begin van 2002. Op dat moment zou de economie wel eens een stevig herstel kunnen vertonen, hetgeen de inflatie extra kan aanwakkeren. Sommige analisten, waaronder Sung Won Sohn van Wells Fargo & Co, sluiten dan ook niet uit dat de Fed op termijn genoodzaakt is de rente weer te verhogen, om zodoende een uit de hand lopende geldontwaarding te voorkomen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-15T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.