Linus Thorvalds mist zijn deadline

De 2.4 kernel van het 'opensource'-besturingssysteem Linux laat vooralsnog op zich wachten.

Testers nemen een voorlopige versie onder handen, waarna een definitieve uitgave volgt later dit jaar. Op de conferentie Linuxworld in Frankfurt vorig jaar oktober had grondlegger Linus Thorvalds zijn toehoorders al aangegeven dat de 2.4 versie er op zijn vroegst zou zijn in december. Het uitstel is voor een groot gedeelte te wijten aan geavanceerde eigenschappen die op het laatste moment zijn toegevoegd door ontwikkelaars.
"Ik heb mijn best gedaan, maar we stuitten op een aantal dingen die op het laatste moment aangepast moesten worden," schreef Thorvalds in een briefje dat hij de testers met de prerelease toestuurde. "Het beste wat ik kan doen is een prerelease uitbrengen." Hij verzekerde dat de voorlopige uitgave geen vervolg gaat krijgen, maar dat de volgende versie de officiële 2.4 kernel zal zijn. "Lees mijn lippen: geen hertellingen meer. Er komt geen prerelease 1, 2 en verder."
De vertraging van de 2.4 kernel brengt een aantal Linux-distributeurs in het nauw. Red Hat wil zijn nieuwe versie die gebaseerd moet zijn op de 2.4 kernel in het eerste kwartaal van dit jaar uitbrengen. Caldera heeft iets meer speling ingebouwd door aan te kondigen dat zijn, op de 2.4 kernel gebaseerde producten, in het tweede kwartaal te koop zijn. Leden van de Linux-gemeenschap hopen een exacte datum te horen op de Linuxworld conferentie die eind januari in New York zal plaatsvinden.
Analisten hebben aangegeven dat de vertragingen rond de ontwikkeling van Linux op een ongelukkig moment komen. Veel bedrijven die hebben gewacht met de aanschaf van het nieuwe besturingssysteem Windows 2000 zullen alsnog op dit besturingssysteem overstappen als distributies gebaseerd op de Linux 2.4 kernel te lang op zich laten wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-03T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.