IBM geeft uitbreidingen op Linux 2.4 vrij

IBM heeft een uitbreiding, bedoeld voor ondersteuning van multiprocessorsystemen op de 2.4 Linux-kernel, overhandigd aan de 'opensource'-gemeenschap.

De softwarecode en bijbehorende drivers zijn bedoeld voor de op 64-bit technologie gebaseerde 16-weg processorsystemen in de Z-series 900-mainframeserie van IBM, bekend onder de naam Freeway. Deze uitbreiding, die Linux binnen het bereik van het mainframe brengt, volgt onmiddellijk op de aankondiging dat de 2.4 kernel officieel is vrijgegeven. Net als andere Linux-producenten als Red Hat en Caldera zit IBM al een jaar op de 2.4 kernel van Linux te wachten. Grondlegger Linus Thorvalds meldde zijn achterban eind december vorig jaar nog dat er nog een aantal onderdelen van de 2.4 kernel getest dienden te worden, voordat de Linux-gemeenschap over de uiteindelijke versie kon beschikken.
IBM is begonnen met de multiprocessorsoftware omdat Linux weinig schaalbaarheid bood. De huidige 2.2 kernel is schaalbaar tot systemen die uit vier processoren bestaan. Hoewel dit bij de 2.4 versie van het 'opensource'-besturingssysteem standaard opgeschroefd is tot 16 processoren, is de kans klein dat veel bedrijven gebruik zullen maken van deze oplossing. De kennis en ervaring die IBM inmiddels in zijnvirtual machine emulatiesoftware heeft gestopt, maken het een aantrekkelijke oplossing voor het mainframe-platform.
Het is nog niet duidelijk hoe de 64-bits uitbreiding precies geïntegreerd wordt in de 2.4 kernel. Ook heeft zich nog geen Linux-distributeur aangediend om de uitbreiding mee te nemen. Al is de kans groot dat IBM zijn voornaamste Linux-partners op mainframe-gebied, Suse en Turbolinux, zover weet te krijgen dat ze het meenemen in hun Linux-distributies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-08T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.