Computeronderwijs verplicht in Noord-Korea

Zelfs het laatste stalinistische bolwerk, Noord-Korea, moet eraan geloven. President Kim Jong Il benadrukte bij zijn, met veel geheimzinnigheid omgeven, bezoek aan 'bondgenoot' China gisteren voor de tweede keer in één maand dat de Noord-Koreanen de computer ook moeten omarmen.

Gisteren voegde hij daaraan toe het leren omgaan met de computer verplichte lesstof is geworden op de Noord-Koreaanse scholen en dat daar een apart ministerie voor is opgericht. Op alle basisscholen en in het voortgezet onderwijs zal de computerles snel gewoon worden.
Kim Jong Il, de zoon van dictator Kim Il Sung, die tientallen jaren lang op dezelfde wijze als de door hem bewonderde Jozef Stalin zijn land leidde, wil zijn land uit de puree halen. Het laatste echte communistische bolwerk kampt met diepe armoede en grote hongersnood. Tussen Noord- en Zuid-Korea is de sfeer de afgelopen jaren wat ontdooid, maar voor modernisering van het maatschappelijk en economische bestel lijkt Kim Jong Il vooral te rade gaan bij de oude bondgenoot Peking. Waarnemers menen dat Kim van de Chinezen vooral wil leren hoe een strak geleide planeconomie kan worden gewijzigd in een soort vrijemarkteconomie zonder dat de politiek de controle verliest.
Kim Jong Il lijkt nu maar al te graag buitenlandse investeerders te willen lokken naar zijn land, maar die westerse invloeden mogen zijn machtsbasis allerminst doen afbrokkelen. Van China hoopt hij te leren hoe dat moet. Of hij met de computer ook een Paard van Troje binnenhaalt, zal hij van de Chinezen in elk geval niet kunnen leren. Computers betekenen ook in China onvermijdelijk internet en dus moeilijk te controleren uitwisseling van informatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-19T00:00:00.000Z Tonneke Vuurmans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.