IBM brengt in maart betere Numa-Q-lijn uit

IBM heeft van de vertraging bij de productie van Intels 900Mhz Pentium-III Xeon chips gebruik gemaakt zijn Numa-Q Unix-serverlijn te verbeteren.

Voorlopig dragen die servers de codenaam 'Centurion-II', maar de verwachting is dat ze bij de presentatie in maart op een of andere manier worden ondergebracht bij het nieuwe xSeries-logo van IBM. De servers worden de eerste die gebruik maken van de 900Mhz 'Cascade' Pentium-III Xeon-processor van Intel. Bovendien zullen ze maar liefst 64 processoren bevatten in hun Numa-clusters. Dat is twee keer zoveel als de vorige generatie Numa-Q-servers.
IBM kocht de Numa-Q-lijn eind 1999, toen het Sequent Computer Systems overnam. Dat bedrijf had een serie Numa-clusteringtechnieken ontwikkeld voor het Intel-serverplatform, die ook Sequents Unix-platformvariant konden ondersteunen. De Numa-technologie trok de aandacht van IBM. Big Blue heeft sinds de overname deze technologie intensief toegepast bij de ontwikkeling van de binnenkort te verschijnen Regatta-lijn van Power4 Unix- en Linux-servers, alsmede bij de ontwikkeling van de 16-weg Summit-Itanium-servers.
De vraag naar zwaardere en snellere Numa-Q-servers is groot, met name onder enkele oorspronkelijkehigh-profile klanten van Sequent, zoals vliegtuigfabrikant Boeing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-22T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.