AMD maakt Athlon geschikt voor notebooks

Over iets meer dan een maand brengt AMD haar paradepaardje Athlon ook in mobiele versie op de markt. Ruim een week geleden werd de Athlon door analisten van Microprocessor Report verkozen tot beste desktop PC processor.

Als het aan Athlon-producent Advanced Micro Devices ligt zal de chip volgend jaar in meer categorieën meedingen naar de hoogste eer. Alles in een poging aartsrivaal Intel, momenteel erg sterk op de notebook-markt met de mobile Pentium III met SpeedStep technologie, een hak te zetten. En om een graantje mee te snoepen van de lucratieve, groeiende mobiele markt, natuurlijk.
AMD heeft de laatste jaren goede zaken gedaan op het vlak van consumenten desktop processors. Sterker, het inmense gat met Intel is goeddeels gedicht. Op het gebied van consumenten en zakelijke notebooks gaapt er nog een ravijn tussen beide chip-producenten. De enige AMD chip die een (bescheiden) deuntje meeblaast in de mobiele arena is de low-end K6 lijn. Een serieuze poging high-end machines van processors te voorzien komt echter op korte termijn van de grond. Volgens betrouwbare bronnen komen PC-makers Hewlett-Packard en Compaq in de maand maart met notebooks die zijn uitgerust met een mobiele versie van AMD's Athlon-chip. Notebook consumenten, momenteel goeddeels aangewezen op Intel Pentium chips, krijgen dan een alternatief aangereikt. Want de gehypete, maar jammerlijk falende Crusoe van Transmeta is nog niet echt een serieuze concurrent.
Er is nog weinig bekend over AMD's mobiele offerande. Zegsmensen van Compaq en HP suggereren dat het zal gaan om een processor die 900 MHz op de teller brengt. Daarmee is het een serieuze concurrent voor de huidige marktleider: Intel's mobile Pentium III. Die chip werd onlangs tot beste mobiele processor uitgeroepen, ten faveure van de Crusoe. AMD hoopt nu de leidende positie van de mobile Pentium III aan het wankelen te brengen.
Eenvoudig wordt dat niet, want Intel zelf zit ook niet stil. Medio dit jaar zal de chip-gigant namelijk met een 1 GHz versie van de mobile Pentium III komen. AMD mag dan van Intel's nieuwste desktop-troef, de Pentium 4, weinig gemerkt te hebben, een 1 GHz mobile Pentium III is andere koek. Kortom, het zal weer hard tegen hard gaan. En misschien dat de consument dan de lachende derde wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-29T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.