Microsoft heeft nog steeds problemen

De bereikbaarheid van microsoft.com is nog steeds niet honderd procent, zo blijkt uit metingen van specialist Keynote Systems.

Via 'geautomatiseerde sampling-technologie' meet Keynote het verkeer naar, van en op websites. Afgelopen vrijdag bleek gedurende verschillende periodes zo'n 87 procent van microsoft.com onbereikbaar via internet. Die bereikbaarheidsproblemen lijken echter geen technische relatie te hebben met de grote storingen van woensdag en donderdag.
Volgens Keynote werden de problemen van vrijdag vooral veroorzaakt door overbelaste webservers. Microsoft wil niet zeggen of het bedrijf ook vrijdag het doelwit was van'Denial-Of-Service'-aanvallen, waarbij de site wordt overspoeld met een massa data, totdat de servers de hoeveelheid aanvragen niet meer aankunnen. Mochten kwaadwillenden afgelopen vrijdag inderdaad zo'n DOS-aanval op Microsofts webservers hebben gelanceerd, dan mogen zij nu voor hun hachje vrezen. Ten eerste was vrijdag de FBI in Redmond voor een onderzoek naar de aanvallen van de dag ervoor en ten tweede zijn webservers veel beter in staat om de herkomst van dergelijke aanvallers vast te stellen dan routers of DNS-servers.
Het imago van Microsoft heeft door de problemen van vorige week echter al een forse deuk opgelopen. Volgens ingewijden zou de softwareproducent inmiddels een 200 miljoen dollar kostende reclamecampagne voor zijn .Net-platform hebben geschrapt. In die campagne roemt Microsoft de betrouwbaarheid en veiligheid van zijn software. Met dergelijke uitspraken zou de onderneming momenteel vooral hoongelach oogsten en dat is natuurlijk niet waar ze op uit is.
Bovendien zou Microsoft met het uitbesteden van zijn DNS-requirements aan Akamai Technologies, de indruk wekken dat het niet in staat is om zijn eigen systemen te beheren. Akamai heeft een netwerk van duizenden internet-servers die kopieën van websites opslaan. Dat netwerk heeft meerdere voordelen. Het belangrijkste doel is het downloaden van commerciële websites zo snel mogelijk te maken, waardoor consumenten zich niet ergeren aan lange wachttijden. Als een gebruiker de naam van een bij Akamai ondergebrachte website intikt, wordt hij verbonden met de dichtstbijzijnde Akamai-server, in plaats van met de website's eigen server. Een bijkomend voordeel is dat het wereldwijde netwerk van Akamai zó wijdvertakt is dat het niet kan worden stilgelegd met één DOS-aanval.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-29T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.