IBM aast op CMP-licentie van Unisys

IBM en Unisys onderhandelen over een IBM-licentie van Unisys' CMP multiprocessing servertechnologie.

Zowel IBM als Unisys zwijgen als het graf als het gaat om de geruchten rond een mogelijke'buy out' van Unisys door IBM. Sinds het begin van deze week is het aandeel Unisys daardoor met 15 procent gestegen. Maar Unisys heeft al gehint dat de geruchtenmachine waarschijnlijk op volle toeren is gaan draaien door IBM's plannen om mee te gaan doen aan de club van belangrijkste Intel-serverleveranciers.'Big Blue' overweegt daartoe een licentie te nemen op Unisys' CMP-architectuur.
Op dit moment is IBM nog niet in staat om Intel-servers te leveren die draaien onder Windows 2000 en over meer dan acht processoren beschikken. Enigszins in de buurt komt de Numa-Q-architectuur die IBM via de overname van Sequent in 1999 in handen kreeg. Maar de Numa-Q-machines draaien alleen onder Windows NT 4.0 en dan nog in nauwe samenhang met de Sequent's PTX Unix variant, nog een ander besturingssysteem dus.
Eerder al kwamen Dell, Compaq, Fujitsu en Hewlett Packard bij Unisys langs voor een CMP-licentie. Daarnaast ontwikkelt Compaq zijn eigen 32-bit Intel-architectuur, maar deze komt naar verwachting niet eerder dan 2002 op de markt. Ook HP werkt koortsachtig aan zijn Superdome multiprocessing servers. Maar voordat die marktklaar zijn heeft HP de CMP-technologie van Unisys hard nodig. Op dit moment kan de CMP-architectuur 32 processoren aan, maar dit aantal zal oplopen naar 64 als de nieuwe McKinley-chip van Intel tegen het einde van dit jaar beschikbaar komt. CMP kan daarnaast acht uiteenlopende versies van zowel Windows als Unixware besturingssystemen draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-31T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.