Borland komt met Linux-softwarecomponenten

Op de Linuxworld Conferentie in New York doet Borland zijn plannen met Linux uit de doeken. Het Kylix-product biedt programmeurs een hulpmiddel bij het ontwikkelen van applicaties voor het Linux-platform.

Kylix heeft eenzelfde op softwarecomponenten gebaseerde opzet als bestaande programmeerhulpmiddelen als Delphi en C++ Builder. Programmeurs kunnen programma-onderdelen voor meerdere doeleinden inzetten. Door dit hergebruik zijn applicaties sneller te bouwen. Het bedrijf komt hiermee met het eerste RAD-systeem (rapid application development) voor het 'opensource'-besturingssysteem. Borland volgt met Kylix Microsoft en Sun die met hun respectievelijke Com-, en Java-omgevingen al een menigte programmeurs bedienen.
Om adoptie van Kylix onder de 'opensource'-gemeenschap te versnellen heeft Borland 165 Linux-softwarecomponenten ontwikkeld, die vallen onder deGeneral Public License. Dat wil zeggen dat derden deze software mogen gebruiken en aanpassen mits voor de commercie bedoelde veranderingen teruggegeven worden aan de 'opensource'-gemeenschap. Onder dezelfde bepalingen is het besturingssysteem Linux tot stand gekomen.
Borland doet er alles aan om de grote schare Windows-programmeurs voor het nieuwe initiatief te interesseren. Het bedrijf is in conclaaf met programmeurs die werken aan het KDE-project en in de Gnome Foundation. Beide initiatieven streven naar een grafischeuser interface voor het Linux-platform. Borland hoopt zo een Windowsachtig raamwerk op te kunnen zetten voor het werken met softwarecomponenten dat vergelijkbaar is met het Com-model van Microsoft.
Ook probeert de van oorsprong Amerikaanse producent van softwarehulpmiddelen meer draagvlak voor Linux te creëren door programmeurs mogelijkheden te bieden om voor meerdere platformen tegelijkertijd applicaties te ontwikkelen. Kylix heeft CLX-functionaliteit(cross platform development) aan boord om vanuit de systeembibliotheek tegelijkertijd applicaties voor het Windows- en voor het Linux-platform te compileren. Volgens Simon Thornhill, vice president en general manager van Borland, hoopt het bedrijf met deze stap de schaarste aan Linux-programma's uit de wereld te helpen. "Je hebt ontwikkelaars en hulpmiddelen voor het programmeren nodig om applicaties te bouwen en die bevinden zich nu eenmaal op het Windows-platform. Zij zullen zich onmiddellijk op hun gemak voelen als ze Kylix voor Linux gaan gebruiken," is zijn verwachting.
Kylix komt een kritiek moment voor Microsoft, omdat de softwaregigant druk bezig is om zijn diverse programmeerachterban voor zijn uniforme .Net-plannen te winnen. Het nog uit te brengen Visualstudio.net moet Visual Basic, C++ en J++ adepten onderbrengen in één en dezelfde programmeeromgeving. Borland is niet de enige die Windows-programmeurs probeert te interesseren voor Linux. Het Amerikaanse softwarehuis Lineo Corp kwam vorig jaar met een programmeerhulpmiddel voor Linux. Met de Embedix V-Kit van deze onderneming zijn ingebedde Linux-applicaties voor specifieke apparaten te ontwikkelen.
Kylix krijgt een server- en een desktop-uitvoering. De serverversie wordt geleverd met adapters naar databases van Oracle 8i, IBM's DB2 en Mysql. De dekstop-versie biedt mogelijkheden om GUI's (grafischeuser interfaces) te ontwikkelen en ondersteunt lokale XML-tabellen. Ook stelt het bedrijf een open versie ter beschikking met adapters voor Mysql.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-31T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.