Transmeta lanceert Linux voor Crusoe-chip

Linux in de binnenzak, dat belooft Transmeta. De chipfabrikant komt met een mobiele versie van het open broncode besturingssysteem.

Mobiel Linux is niet nieuw. Wel nieuw is dat Mobile Linux is geschikt voor apparaten die zijn uitgerust met een energiezuinige Crusoe-chip. Crusoe-producent Transmeta stelt waarschijnlijk volgende week een eigen versie van het open broncode besturingssysteem ter beschikking aan ontwikkelaars. Transmeta doet een beroep op de open broncode-gemeenschap voor het testen en eventueel modificeren van die versie via het zogeheten GNU General Public License proces. De bevindingen van de ontwikkel-gemeenschap moeten Transmeta helpen sneller een goed produkt op de markt te brengen. Een introductie-datum is nog niet vastgesteld.
Transmeta is al een tijdje aan het worstelen met een versie van Mobile Linux die ook geschikt is voor haar Crusoe-processor. Verbeteringen die nodig zijn werden onlangs nog besproken op de Linux World Expo die werd gehouden in New York. Speciale aandacht was daar voor Crusoe's gebruik van softwarecode emulation, een terrein waarop Transmeta nog tekort schoot. Dat probleem is inmiddels het hoofd geboden. Tevens zijn er verbeteringen doorgevoerd in het energiebeheer, zodat Crusoe naar lager energieverbruik kan overschakelen bij lichte taken. Meest significant is echter het feit dat Mobile Linux zal kunnen draaien in Crusoe-apparaten zonder harde schijf. De hele Linux kernel neemt minder dan 8 MB in, aldus Transmeta, en kan worden opgeslagen in flash memory. Het kunnen functioneren zonder harde schijf is een enorm voordeel voor kleinere, mobiele apparaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-19T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.