Red Hat werkt aan Linux GUI voor handhelds

Een Japanse dochter van Red Hat werkt met andere ontwikkelaars aan een grafische gebruikersinterface voor handcomputers die gebruik maakt van het Linux OS.

Red Hat KK, Axe en 10 art-ni Corp zijn de bedrijven die zich met de ontwikkeling van de GUI, Sikigami genaamd, bezighouden. Wanneer deinterface voltooid is en of deze ook buiten Japan wordt uitgebracht, is niet bekend gemaakt.
De combinatie van pda en Linux spreekt bedrijven aan. Zo onthulde Compaq op de Linux World in New York prototypes van Ipaq palmtops die gebruik maken van hetopen source besturingssysteem. Ook elektronicaconcern Samsung werkt aan een Linux pda, Yopy geheten. Verder hebben talloze kleinere ondernemingen, zoals de Zweedse starter Echoo Industries, bekendgemaakt bezig te zijn methandhelds die draaien op het Linux OS.
Vreemd is dat niet. Voor fabrikanten is het een stuk goedkoper open broncode in hun apparatuur te gebruiken, dan een licentie te nemen op besturingssystemen als Microsoft's Pocket PC of het Palm OS. Daarnaast hebben bedrijven met Linux meer mogelijkheden om voor specifieke pda applicaties, zoals draadloze connectiviteit, eigen versies te ontwikkelen.
Aan de andere kant is het voor fabrikanten nadelig dat er weinig ontwikkelaars werken aan Linux-applicaties voor handcomputers. Waar Palm 140 duizend programmeurs voor zijn OS claimt isembeddedLinux vooralsnog iets voor apparatuur als routers ensettop boxes. Al lijkt daar langzamerhand verandering in te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-26T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.