Intels omzet valt weer tegen; 5000 man weg

Intel kwam gisteren voor het derde achtereenvolgende kwartaal met een winstwaarschuwing. En vermindert het personeelsbestand met 5000 mensen.

De omzet zal in het eerste kwartaal zo'n 25 procent lager uitvallen dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Aanvankelijk dacht het bedrijf de omzetdaling wel tot 15 procent te kunnen beperken, maar dat was voordat de tegenvallende economische groei zich ook deed gelden bij netwerken, telecommunicatie en grote computers, en zich dus niet langer beperkte tot de PC-processoren.
Het was waarschijnlijk even slikken voor Intel, drie winstwaarschuwingen op rij. Daar kwam nog bij dat cfo Andy Bryant niet kon vertellen wanneer omzet weer zal gaan stijgen. Voor groei in de komende jaren rekende Intel, dat minder afhankelijk wil worden van PC-processoren, bovendien juist op de sectoren die nu ook door de conjunctuurdip zijn getroffen. "Als alleen de desktop het probleem was geweest, zou deze waarschuwing uitgebleven zijn", liet Bryant weten.
De brutomarge daalde ook, vooral als gevolg van de tegenvallende omzet.
Intel gaat zo snel mogelijk in de kosten snijden. Een plan daarvoor ligt al klaar, met als belangrijkste elementen het uitstellen van salarisverhogingen en het terugbrengen van het personeelbestand. Gedwongen ontslagen blijven voorlopig uit. Intel wil via natuurlijk verloop en door terughoudende werving van personeel 5000 van de 87000 arbeidsplaatsen laten verdwijnen. Op investeringen in nieuwe fabrieken en in onderzoek en ontwikkeling zal voorlopig niet worden bezuinigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-09T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.