Microsoft geeft broncode Windows 2000 weg

Een selecte groep van zo'n 1000 grote professionele klanten krijgt binnenkort toegang tot de broncode van Windows 2000.

Microsoft hoopt de penetratie van het besturingsprogramma zo een zetje in de rug te geven. Blijkbaar heeft het kleine proefproject dat Microsoft vorig jaar in de VS heeft gedaan, het bedrijf ervan overtuigd dat meer openheid de afzet ten goede kan komen. De afdelingen verkoop, klantenservice en consultancy zijn afgelopen week ingelicht over de, voor Microsoft, grote stap, die onderdeel uitmaakt van het nieuwe Enterprise Source Licensing Program.
Voorlopig komen alleen Amerikaanse klanten, die minstens 1500 licenties voor Windows hebben, voor het programma in aanmerking. De gelukkige klanten krijgen 95 procent van de code te zien. Het restant dat geheim blijft, betreft software van derde partijen die in Windows opgenomen is. Ook de codes van Windows XP, dat naar verwachting in de tweede helft van dit jaar gelanceerd wordt, en van de 'service packs' voor Windows 2000, zal Microsoft aan de uitverkoren klanten ter beschikking stellen.
Jason Matusow, productmanager van Microsoft, ontkende dat de nieuwe openheid een reactie is op Linux, dat zeer veel succes heeft met zijn open code. Ook al ziet Steve Ballmer, Microsofts hoogste baas, dit jaar Linux als de grootste bedreiging voor zijn onderneming. Microsoft hoopt door de code te verstrekken klanten meer inzicht te verschaffen in onder meer het geheugenbeslag, het samenspel met hun eigen applicaties, en de beveiliging - onder de uitverkoren klanten bevinden zich banken en verzekeringsmaatschappijen.
Matusow zei verder dat het programma wellicht uitgebreid zal worden naar kleine klanten. Maar van harte zal dat niet gebeuren, afgaande op frasen als 'het is een mogelijkheid' en 'op een gecontroleerde manier'. En op de vraag of en wanneer particulieren de code ooit in kunnen zien, kon Matusow helemaal geen antwoord geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-09T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.